Boc: Nu există obstacole de la UE pe reorganizare. Se menţine modalitatea de raportare la Eurostat

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că nu există niciun fel de obstacol de la Uniunea Europeană pentru ca România să se reorganizeze administrativ-teritorial, arătând că ţara noastră îşi va păstra modalitatea de raportare către Eurostat.

239 afișări
Imaginea articolului Boc: Nu există obstacole de la UE pe reorganizare. Se menţine modalitatea de raportare la Eurostat

Boc: Nu există obstacole de la UE pe reorganizare. Se menţine modalitatea de raportare la Eurostat (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Nu exită niciun fel de obstacol de la UE pentru ca România să-şi reorganizeze administrativ-teritorial ţara", a spus Emil Boc, întrebat dacă Guvernul a informat CE în privinţa intenţiei de reorganizare administrativă.

El a adăugat că, încă din 2003, există un memorandum semnat de Adrian Năstase în privinţa reorganizării administrative a ţării, iar între propunerile lui Năstase se află inclusiv propunerea pe care PDL o suţine astăzi.

"De ce Adrian Năstase nu a realizat reorganizarea administrativ-teritorială? De teama baronilor. De ce nu realizează astăzi Victor Ponta? Tot de teama baronilor. Asta este cruda realitate", a mai spus Boc.

Premierul a arătat că, din perspectiva UE, ţara noastră are doar angajamentul de a păstra, până la modificarea propusă, aceleaşi modalităţi de raportare către Eurostat, unde Institutul Naţional de Statistică este elementul de colaborare.

"Orice reorganizare administrativ-teritorială va păstra în continuare cu Eurostat-ul aceeaşi modalitate de raportare până când se va modifica regulamentul UE, potrivit procedurilor specificate în regulamentele de funcţonare la nivelul UE. Nu există niciun fel de obstacol pentru a modifica administrativ ţara, din punctul de vedere al reorganizării din perspectiva UE", a susţinut Emil Boc.

Europarlamentarii PNL au adresat, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu şi premierului Boc, în care se arată că proiectul de reorganizare administrativă a României ar trebui înaintat spre analiză Eurostat cu cel puţin doi ani înainte de momentul previzionat pentru a intra în vigoare.

Comisia Europeană are cunoştinţă de existenţa unei dezbateri politice interne în România pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, dar nu primit nicio notificare sau informare oficială, se arată într-un răspuns oficial de vineri la o solicitare MEDIAFAX.

"Având în vedere că ne aflăm într-un moment destul de avansat din cadrul perioadei curente de programare, precum şi nevoia de a accelera implementarea eficientă şi efectivă a programelor de dezvoltare regională pentru perioada 2007-2013 în România, apreciem că autorităţile române îşi vor concentra toate eforturile pe implementarea cu succes a programelor operaţionale din perioada curentă în cadrul structurilor curente pentru care aceste programe au fost elaborate şi agreate de către Comisia Europeană şi România", se arată în răspunsul Comisiei.

Comisia mai spune că ştie despre o dezbatere politică internă pe subiectul reorganizării administrativ-teritoriale, însă precizează că nu a primit o notificare oficială sau vreo informare oficială în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici