Boc: Ordonanţa abrogării legilor permite Parlamentului să anuleze un Cod neintrat în vigoare

Ordonanţa de abrogare a legilor neintrate în vigoare permite Parlamentului să anuleze Codul Penal adoptat în mandatul fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, dar neintrat încă în vigoare şi evită aplicarea a două Coduri Penale, după asumarea răspunderii, afirmă premierul Emil Boc.

41 afișări
Imaginea articolului Boc: Ordonanţa abrogării legilor permite Parlamentului să anuleze un Cod neintrat în vigoare

Boc: Ordonanţa abrogării legilor permite Parlamentului să anuleze un Cod neintrat în vigoare (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat, la postul public de radio, că ordonanţa creează cadrul legislativ în care Parlamentul, şi nu Guvernul, poate evita intrarea în vigoare atât a Codului Penal adoptat în mandatul ministrului Stănoiu, cât şi a Codului Penal pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Legislativului.

"Astăzi există un Cod Penal adoptat pe vremea lui Rodica Stănoiu şi care nu a intrat în vigoare. Acum, avem un nou Cod Penal asupra căruia urmează să ne angajăm răspunderea săptămâna viitoare. Deci avem două Coduri Penale total diferite. Dacă nu făceam modificarea legislativă, ar fi intrat cel puţin pentru o zi în vigoare Codul lui Stănoiu care prevedea curţile cu juraţi în România, iar o grămadă de infractori din puşcărie ar fi fost în libertate. Pentru că actualul Cod nu prevede ce spune Codul lui Stănoiu, crime şi delicte, foarte mulţi infractori nu ar mai fi putut condamnaţi şi ar fi ajuns în libertate. Cu alte cuvinte s-ar fi creat o bulversare totală în sistemul judiciar românesc", a spus Boc.

Şeful Guvernului a explicat că astfel a fost creat cadrul prin care Parlamentul, prin legea de aplicare a noului Cod Penal adoptată cu angajarea răspunderii, să poată abroga şi un act normativ neintrat în vigoare.

"Deci, repet, nu Guvernul va face acest lucru, ci Parlamentul printr-un proiect de lege. Nu este vorba de nicio tentaţie a Guvernului de a înlocui Parlamentul", a adăugat Boc.

Premierul a precizat că a explicat motivaţia ordonanţei şi în şedinţa Coaliţiei şi a apreciat că lucrurile au fost înţelese.

PSD a cerut, luni, Guvernului, prin purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, să abroge, miercuri, Ordonanţa 61/2009 - prin care se pot completa sau abroga acte normative înainte de a intra în vigoare - precizând că partidul va respinge acest act în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici