Boc: Ponta să înceteze imediat şantajarea primarilor cu banii de la bugetul de stat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut, miercuri, premierului Victor Ponta, să înceteze "orice formă de şantaj a primarilor" cu banii de la bugetul de stat, după declaraţia acestuia că autorităţile locale care nu indexează taxele locale cu 16 la sută nu vor primi banii.

414 afișări
Imaginea articolului Boc: Ponta să înceteze imediat şantajarea primarilor cu banii de la bugetul de stat

Boc: Ponta să înceteze imediat şantajarea primarilor cu banii de la bugetul de stat (Imagine: Victor Ciupuliga / MediafaxFoto)

Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că premierul trebuie doar să administreze bugetul, care este din banii cetăţenilor.

"Îi cer lui Victor Ponta să înceteze imediat orice formă de şantaj a primarilor şi administraţiilor locale cu banii de la bugetul de stat. Aceşti bani sunt ai cetăţenilor, nu ai lui Victor Ponta. Premierul trebuie să înceteze orice formă de trafic de influenţă, de şantaj sau presiune asupra administraţiilor locale şi a primarilor care nu îi cântă în strună, pentru că acei bani trebuie doar să îi administreze, nu să fie vătaful bugetului public naţional. În România există legi în vigoare care decid cum se distribuie banii de la bugetul de stat, legi care trebuie respectate inclusiv de Victor Ponta", a spus Boc.

Acesta a adăugat că Victor Ponta ar trebui să îşi aducă aminte de faptul că a fost în opoziţie şi de vorba "ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”.

"Dacă nu înţelege acest lucru, va trebui să ne apărăm cu mijloace juridice”, a afirmat Boc.

Premierul a declarat că Guvernul va adopta şi publica miercuri ordonanţa prin care autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, Ponta atrăgând atgenţia asupra faptului că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

"Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 - asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local - ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (...) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu pentru domnul Boc, pentru că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (...), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna", a spus premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici