Boc: Prin declaraţia de astăzi FMI confirmă performanţa guvernelor PDL

Fostul premier Emil Boc a apreciat, miercuri, că prin declaraţia din această dimineaţă "practic FMI confirmă" performanţa guvernelor PDL care au adus stabilitate economică ţării şi credibilitate în planul relaţiilor internaţionale.

237 afișări
Imaginea articolului Boc: Prin declaraţia de astăzi FMI confirmă performanţa guvernelor PDL

Emil Boc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Potrivit lui Boc, a fost spus cu subiect şi predicat faptul că România este în prezent echilibrată economic, pe creştere economică, ceea ce se datorează modului în care PDL a guvernat ţara în ultimii ani.

"Faptul că se poate vorbi de o recuperarea a drepturilor salariale e tot produsul eforturilor guvernelor PDL, că doar nu de pe o zi pe alta a crescut economia încât să poată domnul Ponta majora salariile cu un anunit procent", a precizat Emil Boc într-o conferinţă de presă.

El a arătat că sunt viziuni diferite privind reîntregierea salariilor, menţionând că PDL intenţiona ca după vizita FMI să fie făcută majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor, în timp ce guvernul actual are altă viziune.

De asemenea, Emil Boc a apreciat că declaraţia FMI "este un adevărat rechizitoriu" la guvernarea USL din perioada 2007-2008, arătând că în acea perioadă au existat o creştere a deficitelor, majorări fără acoperire, care au condus la o situaţie dezastruoasă a României.

România a îndeplinit toate ţintele cantitative stabilite pentru a cincea evaluare, cu excepţia a două cifre privind arieratele guvernamentale, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, precizând că s-a ajuns la un acord cu autorităţile privind politicile viitoare.

Franks a arătat că după aprobarea în Comitetul executiv al FMI, la mijlocul lunii iunie, instituţia va disponibiliza încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro.

El a arătat că FMI se aşteaptă la o creştere economică de aproximativ 1,5% în ciuda performanţei mai scăzute din cauza vremii în primul trimestru şi a riscului de intrare în recesiune a zonei euro.

Franks crede că deşi riscurile se menţin la un nivel ridicat, România se află într-o poziţie mult mai bună pentru a face faţă turbulenţelor, mulţumită politicilor prudente şi sacrificiilor populaţiei.

"România a făcut progrese incredibile pentru a ajunge în această poziţie. Sunt uimit de progresele făcute în întărirea stabilităţii macro şi a instituţiilor. Poziţia politicii interne era foarte diferită faţă de acum trei ani", a adăugat şeful misiunii FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici