Boc: Scurt pe doi, scutul antirachetă înseamnă garanţii de securitate maxime

Scutul antirachetă va acorda garanţii de securitate maxime pentru România, prin faptul că va apăra întregul teritoriu de orice atac cu rachete, un sistem care va fi aplicat efectiv din 2015 şi nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, ci este vizat în special Orientul Mijlociu, a declarat premierul Boc.

48 afișări
Imaginea articolului Boc: Scurt pe doi, scutul antirachetă înseamnă garanţii de securitate maxime

Boc: Scurt pe doi, scutul antirachetă înseamnă garanţii de securitate maxime

"Este un succes politic, diplomatic, militar şi strategic al României. Spun asta în contextul în care vechiul amplasament al scutului anti-rachetă din Polonia nu acoperea în întregime teritoriul României, ci viza doar o parte din partea de vest a ţării şi nu întreg teritoriul naţional. Astăzi, prin noua formulă propusă, inclusiv prezenţa pe teritoriul României a unor vectori în cadrul programului, înseamnă, scurt pe doi, garanţii de securitate maxime la adresa României. În al doilea rând, tot teritoriul ţării va putea fi apărat de orice atac cu rachete de oriunde ar proveni ele, iar preşedintele a spus foarte clar că nu este îndreptat împotriva Rusiei un asemenea mecanism, ci este vizat în special Orientul Mijlociu", a spus Boc, într-un interviu acordat Hotnews.

El a arătat că scutul antirachetă presupune garantarea stabilităţii democraţiei pentru o perioadă lungă şi l-a catalogat drept un succes al politicii constante a României, care a văzut în parteneriatul strategic cu Statele Unite o soluţie diplomatică extrem de viabilă.

"Aş spune că beneficiile sunt maxime. El va fi efectiv din 2015, când se vor amplasa pe teritoriul României, când teritoriul României va fi protejat. . Costurile sunt minime, beneficiile sunt maxime", a adăugat Boc.

Premierul a mai afirmat că decizia CSAT, care a aprobat invitaţia preşedintelui Barak Obama, va trebui ratificată şi de Parlament, iar statul român va pune la dispoziţie o locaţie, în timp ce alte cheltuieli suplimentare "se negociază".

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.

.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici