Boc: Secţiile de vot ar putea fi supravegheate cu camerele video de la bacalaureat

Fostul premier Emil Boc a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că amplasarea camerelor de luat vederi în secţiile de votare este posibilă, deoarece se pot folosi aparatele de la examenul de bacalaureat, însă trebuie să existe "voinţă politică".

235 afișări
Imaginea articolului Boc: Secţiile de vot ar putea fi supravegheate cu camerele video de la bacalaureat

Boc: Secţiile de vot ar putea fi supravegheate cu camerele video de la bacalaureat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Boc, nu trebuie să existe nicio suspiciune de fraudă la referendum, de organizarea căruia depinde imaginea României.

"Consider cererea PDL de amplasare de camere video în secţiile de votare ca fiind una corectă şi posibilă, chiar absolut necesară pentru a garanta corectitudinea referendumului", a afirmat Emil Boc, potrivit căruia şi în 2009 au existat camere de luat vederi în secţiile speciale, iar decizia de atunci a Gvernului a fost contrasemnată inclusiv de unii miniştri ai PSD.

Potrivit lui Boc, camerele de luat vederi ar putea proveni de la examenul de bacalaureat, pentru care au fost cumpărate deja aparate, dar şi de la alegerile din 2009.

"Trebuie doar voinţă politică, totul depinde de decizia primului-ministru şi de implementarea acestei decizii, care să asigure transparenţa. Eu spun că cel puţin la secţiile speciale se poate face imediat, dar cred că se pot asigura camere video în toate secţiile de votare. Dacă aceste camere video nu vor fi amplasate, înseamnă că nu se doreşte organizarea corectă a referendumului", a afirmat primarul Clujului.

Acesta a adăugat că situaţia României este în vizorul "tuturor cancelariilor occidentale".

"Este vital ca asupra acestui referendum să nu planeze niciun fel de suspiciune de fraudă. Din acest punct de vedere, trebuie luate toate măsurile legale şi organizatorice, în aşa fel încât referendumul să nu aibă probleme în ceea ce priveşte corectitudinea lui. Spun asta pentru că de modul de organizare a acestui referendum se va lega în continuare imaginea României, de a putea aspira la respectarea exigenţelor democraţiei şi a statului de drept", a declarat Emil Boc.

Premierul Victor Ponta spunea, duminică, la Iaşi, referindu-se la solicitarea PDL de a instala camere de luat vederi în toate secţiile de votare, că el nu a mai auzit de camere video în secţii de vot, dar "dacă va exista această posibilitate, cu mare plăcere".

El a spus că referendumul va fi organizat în condiţii impecabile.

PDL cere instalarea de camere video în toate secţiile de vot la referendum, desfiinţarea secţiilor suplimentare înfiinţate "ilegal", după 16 iulie, urgentarea achiziţionării soft-ului antifraudă şi ca aceia care votează pe liste suplimentare să completeze o declaraţie pe propria răspundere.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seară, că în secţiile de votare pentru referendum sunt necesare camerele de luat vederi, motivând că pe 29 iulie se vor organiza secţii de votare şi în restaurante şi baruri, "ceea ce întrece orice imaginaţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici