Bogdan Aurescu, la CNN: Situaţia de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare

  • Situaţia de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare, spune ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre situaţia de la graniţa Ucrainei.
  • El spune că presupusa retragere a trupelor ruse nu s-a confirmat şi în teren.
294 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, la CNN: Situaţia de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare

Bogdan Aurescu, la CNN: Situaţia de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare

„În opinia mea, situaţia de securitate din acest moment este foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, în ciuda declaraţiilor făcute de partea rusă în sensul că ar fi deschişi la dialog şi că şi-ar fi retras trupe de la graniţa estică a Ucrainei, acest lucru nu s-a confirmat şi în teren”, a declarat la CNN Bogdan Aurescu.

El a amintit şi de propunerea Dumei de Stat de la Moscova înaintată preşedintelui Rusiei propunerea de a recunoaşte provinciile separatiste din Ucraina drept entităţi independente.

„Dacă aşa ceva se întâmplă, va fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, întrucât nicio situaţie ilegală din punct de vedere al dreptului internaţional nu trebuie recunoscută. Am remarcat apoi că Preşedintele Putin a folosit termenul <genocid> în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o cu câteva zile în urmă alături de cancelarul german. În acelaşi timp, am văzut astăzi bombardamentele din estul Ucrainei. Într-adevăr, pare pregătirea sau construirea unui pretext pentru un atac, pentru o invazie. Iar aceasta este, desigur, inacceptabil. Apoi, ministrul Lavrov a transmis răspunsul părţii ruse la propunerile transmise de către SUA la 26 ianuarie. România a fost implicată în pregătirea acelui document al SUA. Dar, în acelaşi timp, ceea ce ar fi trebuit să reprezinte un gest de deschidere spre dialog a fost însoţit de declararea adjunctului şefului misiunii diplomatice americane la Moscova ca persona non grata. Prin urmare, imaginea de ansamblu este destul de îngrijorătoare”, conchide ministrul român al Afacerilor Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici