Boloş: Deficitul bugetar este de 42,53 miliarde de lei. Creează îngrijorări la nivelul Comisiei Europene / Câţi bani riscă România să piardă

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus miercuri seara că deficitul bugetar a ajuns în România la 42,53 de miliarde de lei şi că sunt necesare măsuri pentru ajustarea acestuia, în conformitate cu angajamentele asumate cu Comisia Europeană.

5840 afișări
Imaginea articolului Boloş: Deficitul bugetar este de 42,53 miliarde de lei. Creează îngrijorări la nivelul Comisiei Europene / Câţi bani riscă România să piardă

„La sfârşitul acestui an, ţinta de deficit bugetar asumată de către România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam un deficit bugetar de 2,33% din PIB, pentru ca mai apoi în iunie am avut 2,34%, în iulie 2,44% şi în curând o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august. Deficitul pe care-l avem înregistrat este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde lei, ceea ce creează pe bună dreptate la nivelul CE îngrijorări din perspectiva evoluţiei deficitului bugetar şi a felului în care România va reuşi să îşi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat în relaţia cu CE”, a spus Marcel Boloş, răspunzând la o întrebare care se referea la motivele pentru care România trebuie să adopte măsurile fiscale.

Conform acestuia, Comisia a solicitat la mijlocului anului în mod expres României „să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului şi pentru a reintra cu evoluţia în limitele asumate”.

El a explicat că la nivelul CE sunt două regulamente în vigoare, unul pe politica de coeziune, unde la articolul 8 se menţionează foarte clar că atunci când un stat membru este în procedura de deficit bugetar excesiv, CE îşi rezervă dreptul de a-i suspenda fondurile europene, iar cel de-al doilea regulament, specific PNRR, la articolul 10 spune că se suspendă şi desigur CE chiar poate să taie parţial fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de corectare a deficitului bugetar.

„În plus faţă de asta, procedura noastră de defecit bugetar excesiv era una oarecum corectivă, adică suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ţinta de deficit bugetar. (...) În caz contrar, înseamnă suspendarea fondurilor europene şi aici este şi un risc colateral, care este generat de finanţatorii instituţionali, care în astfel de momente îşi cresc costurile finanţărilor”, a adăugat Boloş.

Întrebat câţi bani riscă România, el a spus: „Avem 46 de miliarde de euro în politica de coeziune şi mai avem 29,3 miliarde euro în PNRR, deci discutăm de viitorul României. 75 de miliarde de euro, pe care nu ne permitem să îi avem suspendaţi. Este un moment în care toţi factorii decizionali şi toată scena politică trebuie să aibă înţelepciunea necesară ca să ieşim din acest impas care este cu un impact major asupra modernizării României”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici