Brăila: Preşedintele unui birou electoral comunal, arestat pentru abuz în serviciu şi fals

Preşedintele Biroului Electoral din comuna brăileană Ulmu a fost arestat pentru abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fasificarea documentelor de la biroul electoral pe care îl coordona, după ce a ajutat un candidat la primărie să câştige din primul tur.

225 afișări
Imaginea articolului Brăila: Preşedintele unui birou electoral comunal, arestat pentru abuz în serviciu şi fals

Brăila: Preşedintele unui birou electoral comunal, arestat pentru abuz în serviciu şi fals

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila, Jenel Şogor, motivul pentru care oamenii legii au decis încarcerarea preşedintelul Biroului Electoral Comunal din comuna Ulmu, M. Emilian, de 59 de ani, este legat de faptul că acesta a modificat procesul verbal centralizator, ce cuprindea rezultatele de la una din secţiile de votare, astfel încât unul dintre candidaţii la primăria comunei Ulmu a fost declarat câştigător din primul tur de scrutin.

"Vineri, a fost reţinut pe bază de ordonanţă preşedintele Biroului Electoral Comunal Ulmu, care era învinuit de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fasificarea documentelor de la biroul electoral. Sâmbătă după amiază, el a fost prezentat instanţei de judecată, iar magistraţii au hotărât trimiterea lui în arest pentru 29 de zile", a declarat Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Potrivit aceleiaşi surse, fapta preşedintelui biroului electoral din comuna Ulmu a fost sesizată de către unul dintre candidaţii la primăria comunei, care a reclamat faptul că după încheierea procesului de votare, cel acuzat a falsificat mai multe documente.

Cercetările poliţiştilor şi ale procurorilor, începute în data de 5 iunie, au arătat învinuitul a modificat personal procesul-verbal centralizator de la una din cele trei secţii de votare din comuna Ulmu şi le-a predat Biroului Electoral Judeţean Brăila. Aceste modificări au făcut ca unul dintre candidaţi să fie declarat câştigător încă din primul tur de scrutin.

Reprezentantul Biroului Electoral Judeţean Brăila, judecătorul Raluca Carpen, care a fost desemnat locţiitor al preşedintelului Biroului, a declarat că BEJ Brăila nu a primit nici o sesizare în acest caz şi că nu poate da mai multe explicaţii în legătură cu cele întâmplate la Ulmu, cu atât mai mult cu cât cazul este acum cercetat.

"Biroul Judeţean nu a fost sesizat de către nimeni în legătură cu acest aspect, aşa că nu putem lua o decizie. Am înţeles că se fac cercetări. Noi nu avem mai multe informaţii".

Chestionată în legătură cu posibilitatea reluării procesului electoral în secţiile în care au apărut problemele semnalate, judecătoarea Raluca Carpen a susţinut că o astfel de decizie nu poate impune decât Biroul Electoral Central, dacă a fost sesizat.

Aceeaşi sursă a precizat faptul că cei doi candidaţi care au obţinut primele două locuri la alegerile locale din 1 iunie în comuna Ulmu sunt Iconaru Marian de la PSD, actualul primar, şi Banică Vasile, candidat din partea PNL, iar preşedintele Biroului Electoral Comunal din Ulmu se numeşte Măriuţă Emilian.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Brăila, Constantin Cibu, a declarat că partidul său a depus sesizare la BEJ deoarece "în mod ilegal" a fost dezavantajat şi că aşteaptă ca Biroul Electoral Judeţean să dispună reluarea alegerilor în comuna Ulmu, atâta vreme cât frauda a fost deja dovedită, iar autorul faptei este arestat.

"Candidatul PSD, care este şi primar în comuna Ulmu, Iconaru Marian, împreună cu preşedintele secţiei de votare de acolo, Măriuţă Emilian, au ţinut nejustificat buletinele de vot şi procesele verbale în sediul primăriei după ce procesul de vot s-a încheiat, iar comisia a validat procesele verbale. Candidatul nostru, Bănică Vasile, a sesizat acest lucru şi a făcut şi o sesizare către poliţie care a început cercetările şi a descoperit că temerile noastre erau justificate. Am depus, la rândul nostru, o sesizare la Biroul Electoral Judeţean şi aşteptăm ca procesul electoral din Ulmu să fie reluat, pentru că, după măsluirea votului, candidatul PSD a ieşit primar din primul tur de scrutin", a susţinut Constantin Cibu.

Contactat telefonic, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Brăila, Bunea Stancu, a spus că nu el este cel în măsură să dea vreo explicaţie în legătură cu acest caz şi că nici măcar nu-l cunoaşte pe candidatul respectiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici