Buda: Camera Deputaţilor nu-i poate ridica imunitatea lui Ion Stan după alegeri, e o poveste a USL

Deputatul Daniel Buda (PDL) consideră că nu poate fi convocată Camera Deputaţilor în 12 decembrie pentru discutarea cazului Ion Stan, în condiţiile în care aceasta nu poate decide, după alegeri, ridicarea imunităţii parlamentare, intenţia fiind "o poveste a celor de la USL".

387 afișări
Imaginea articolului Buda: Camera Deputaţilor nu-i poate ridica imunitatea lui Ion Stan după alegeri, e o poveste a USL

Buda: Camera Deputaţilor nu-i poate ridica imunitatea lui Ion Stan după alegeri, e o poveste a USL (Imagine: Raul Stef / MediafaxFoto)

Daniel Buda, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, din punctul său de vedere, cazul Ion Stan demonstrează cine sunt cei de la USL - "nişte oameni care au făcut de-a lungul timpului zid comun împotriva celor suspectaţi de fapte de corupţie", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În ceea ce-l priveşte pe deputatul Ion Stan, lucrurile sunt foarte clare: Parlamentul nu mai are posibilitatea de a ridica imunitatea acestuia. Practic, după 9 decembrie nu se mai poate întruni Parlamentul pentru a dezbate un astfel de subiect. Este o poveste pe care cei de la PSD ne-au vândut-o foarte bine, de altfel au şi spus că nu intră în preocupările lor imediate cazul Stan, ci câştigarea alegerilor. Este o poveste şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor din 12 decembrie, nu se poate convoca Parlamentul, pentru că după 9 decembrie nu mai are în atributul său ridicarea imunităţii parlamentare. Plus că nu va fi cvorum. Cazul Stan demonstrează cine sunt cei de la USL, nişte oameni care au făcut de-a lungul timpului zid comun împotriva celor suspectaţi de fapte de corupţie", a spus Buda.

El a acuzat USL de utilizarea "dublei măsuri" în cazul Stan, faţă de cazul deputatului Trăşculescu.

"Când domnul Trăşculescu de la PDL a avut probleme cu justiţia, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a cerut imperios demisia, spunând că este o pată pe obrazul Parlamentului, dar nu l-am văzut făcând acelaşi lucru şi când a fost vorba de Ion Stan. Avem o dovadă a dublei măsuri pe care USL o aplică în cazuri similare", a conchis Daniel Buda.

Plenul Camerei Deputaţilor se va întruni în 12 decembrie pe tema ridicării imunităţii deputatului PSD Ion Stan, a decis, marţi, Biroul Permanent al Camerei.

Şedinţa de plen urmează să aibă loc în 12 decembrie la ora 13.30.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara, după şedinţa Biroului permanent, că plenul acestui for legislativ a fost convocat pentru săptămâna viitoare, miercuri, 12 decembrie, ora 13.30, pentru a se pronunţa prin vot asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Stan.

"Săptămâna viitoare, pe 12 decembrie, după Biroul permanent, vom avea procedura normală, de luni, cu reuniunea grupurilor parlamentare, iar la 13.30 va fi convocat plenul pentru cazul Ion Stan. Vă reamintesc faptul că, până când viitorul Parlament va depune jurământul, acest Legislativ are toate drepturile constituţionale", spunea Zgonea.

El preciza că, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a procedat în cazul Stan la fel ca în cazul Trăşculescu, arătând că toate demersurile au fost făcute în conformitate cu Statutul deputaţilor şi senatorilor, Constituţia, Regulamentul Camerei şi legile în vigoare.

Zgonea spunea că i-a solicitat liderului grupului PSD, Marian Neacşu, să convoace în termen de cinci zile grupul parlamentar al PSD, pentru a elabora un punct de vedere pe care să îl trimită Biroului permanent.

Comisia juridică a Camerei a avizat pozitiv, luni, cu nouă voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", cererea Ministerului Justiţiei privind arestarea preventivă a deputatului Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă.

Ministrul Justiţiei a transmis, săptămâna trecută, preşedintelui Camerei Deputaţilor solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ion Stan, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă.

Deputatul PSD Ion Stan îi cerea denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute".

Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care se solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său, scrie Gândul. În interceptări Ion Stan îi solicită denuntătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, să îl ajute financiar în campania electorală. Denunţătorul a mai precizat procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

Într-una din stenograme Ion Stan vorbeşte cu denunţătorul său şi spune că atât Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa, cât şi Rovana Pulmb au o datorie faţă de el.

Procurorii susţin că din discuţiile purtate între cei doi a reieşit că Ion Stan, Adrian Ţuţuianu şi Rovana Plumb ar fi beneficiat de sponsorizarea efectuată în campaniile anterioare către formaţiunea politică prin firmele coordonate de Dima Nicuşor Sorin.

De asemenea, Ion Stan i-a propus lui Dima Nicuşor Sorin să îl sprijine în afacerile pe care le derulează, aranjându-i o întrevedere cu Adrian Ţuţuianu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, despre care a afirmat că a revenit la sentimente mai bune faţă de el şi că "au bătut palma".

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici