Bugetul MAE, avizat de comisiile de politică externă

Comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat, miercuri, bugetul Ministerului Afacerilor Externe, fiind acceptat şi un amendament privind corelarea prevederilor din legea salarizării unice cu sporurile prevăzute în proiectul de buget.

21 afișări
Imaginea articolului Bugetul MAE, avizat de comisiile de politică externă

Bugetul MAE, avizat de comisiile de politică externă (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul de Externe, Teordor Baconschi, a declarat că bugetul MAE depinde de variaţiile de curs valutar, deoarece 75% din plăţi se fac în valută, el avertizând că este periculos pentru minister un eventual derapaj al cursului de schimb.

Baconschi a spus că, potrivit unei analize, o creştere de 0,1 a cursului ar duce la o pierdere în bugetul MAE de o jumătate de milion de euro.

Ministrul a apreciat de asemenea că sumele alocate ministerului vor permite funcţionarea "la limita normalităţii".

"Bugetul MAE ne va permite funcţionarea la limita normalităţii, atingerea obiectivelor strategice ale politicii externe şi dezvoltarea conform angajamentelor asumate a reţelei consulare", a spus Baconschi.

La rândul său, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de Externe din Senat, a spus că bugetul MAE este, ca şi în anii trecuţi, "cenuşăreasa" bugetelor instituţiilor.

Proiectul de buget al MAE prevede că numărul maxim de posturi finanţate în anul 2010 este de 2.568, iar fondul aferent salariilor de bază este de 161,73 milioane de lei, la care se vor adăuga sporuri şi indemnizaţii, dar nu şi plata orelor suplimentare.

Potrivit proiectului de buget, suma alocată de la bugetul de stat politicii externe pentru anul 2010 este de 613,22 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul realizat pe 2008 a fost de 504,2 milioane de lei, iar execuţia preliminată pe 2009 este de 582 milioane de lei. Acestei sume i se vor adăuga circa 230 de milioane de lei provenite din fonduri externe nerambursabile, care vor fi în cea mai mare parte destinate pregătirii aderării României la Spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici