Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Iohannis a renunţat la rolul constituţional şi incită la proteste

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus joi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că preşedntele Klaus Iohannis a renunţat la rolul de mediator şi s-a angrenat într-o luptă politica cu actuala majoritate parlamentară.

4608 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Iohannis a renunţat la rolul constituţional şi incită la proteste

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: Iohannis a renunţat la rolul constituţional şi incită la proteste (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)

''Cu regret constat că preşedintele Iohannis a renunţat în integralitate la rolul său constituţional de mediator şi incită la proteste lansând tot felul de speculaţii de la tribuna Palatului Cotroceni. Ca şef al statului, ca garant al Constituţiei, preşedintele trebuia să medieze starea de tensiune din societate. În schimb, preşedintele Iohannis a devenit partizan şi s-a angrenat într-o luptă politică cu actuala majoritate parlamentară. Mi-e greu să înţeleg cum preşedintele statului român poate dezinforma cu atât de multă nonşalanţă cu privire la protestele din ţară'', a scris Tăriceanu pe Facebook.

Mai mult, al doilea om în stat îl acuză pe preşedinte de transmiterea unor ''informaţii false''.

El a criticat acuzaţiile lui Klaus Iohannis privind inacţiunea jandarmilor.

''Încă de aseară am urmărit reacţiile care au apărut în spaţiul public cu privire la modul în care Jandarmeria a acţionat. Nu a existat niciun reproş la adresa acestora. Mai mult, câţiva tineri le-au oferit joi lalele jandarmilor care asigură perimetrul din faţa Palatului Victoriei, în semn de mulţumire pentru faptul că miercuri noaptea i-au apărat pe protestatari de cei care au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami. Rolul jandarmeriei este acela de a restabili ordinea publică. Preşedintele nu face altceva decât să incite pe mai departe'', a menţionat preşedintele Senatului.

El s-a arătat deranjat şi de faptul că şeful statului a afirmat că '' o ţară are un guvern să se ocupe de astfel de situaţii (asigurarea ordinii publice), nu să dea ordonanţe seara''.

''Iar preşedintele are rolul de a apăra legea fundamentală a ţării. Este păcat faptul că preşedintele nu cunoaşte că Guvernul are dreptul să legifereze prin ordonanţe pe anumite domenii sau materii'', a conchis Tăriceanu pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a cerut ministrului de Interne Carmen Dan şi Jandarmerei "lămuriri urgente, scrise, clare" despre cum "elemente violente" au "distrus" mitingul din Piaţa Victoriei.

"Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet toată lumea, din structurile de forţă a avut toate informaţiil necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia din Piaţa Victoriei", a spus preşedintele.

Preşedintele a criticat modul în care au intervenit forţele de ordine miercuri seara în Piaţa Victoriei: "În loc să izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici, puând astfel în pericol, nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli care s-au dus să demonstreze în mod paşnic".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici