Camera a adoptat modificarea Legii asigurărilor privind formularul constatării amiabile

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, cu 149 de voturi "pentru", 47 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, schimbările vizând în primul rând constatarea amiabilă în caz de accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.

4 afișări
Imaginea articolului Camera a adoptat modificarea Legii asigurărilor privind formularul constatării amiabile

Camera a adoptat modificarea Legii asigurărilor privind formularul constatării amiabile

Camera Deputaţilor este Cameră decizională.

"Având în vedere împrejurarea că legislaţia din domeniul asigurărilor nu reglementează constatarea amiabilă de accident, precum şi necesitatea implementării unei noi proceduri, prin care se tinde la repararea prejudiciilor cauzate ca urmare a producerii evenimentelor de circulaţie, se impune modificarea legii privind asigurările şi reasigurările în România", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Tot în expunerea de motive se menţionează că formularul constatării amiabile este identic în toată Europa, putând fi utilizat de asigurat indiferent de locul unde se produce accidentul sau de limba în care a fost redactat documentul.

"În aceste cazuri de accidente (soldate doar cu pagube materiale, n.r.), înştiinţarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza unui formular tipizat, denumit «constatare amiabilă de accident», pe care conducătorii vehiculelor respective consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare, ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători", se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

CSA aminteşte că rămâne în vigoare şi procedura de protocolare a accidentelor prin completarea procesului verbal de constatare de către Poliţia rutieră. Părţile implicate în accident urmează să opteze pentru una dintre aceste variante.

Forma, dimensiunile, conţinutul precum şi procedurile privind utilizarea formularului tipizat de constatare amiabilă vor fi stabilite prin norme emise de CSA.

Totodată, CSA, împreună cu reprezentanţii societăţilor de asigurări, vor definitiva Normele pentru punerea în aplicare a procedurilor de constatare amiabilă în caz de accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale.

"Termenul de intrare în vigoare a reglementărilor menţionate va fi stabilit prin Normele emise de CSA", se menţionează în comunicatul Comisiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici