Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul legii asistenţei sociale

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, pe articole, proiectul legii asistenţei sociale, după dezbateri de două ore, reprezentanţii PSD şi PNL opunându-se acestui act normativ, pe motiv că este un pretext de diminuare în bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenţa socială.

1068 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul legii asistenţei sociale

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole proiectul legii asistenţei sociale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Amendamentele de fond ale opoziţiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost repinse prin vot, iar dezbaterea a fost marcată de mai multe pauze de consultări.

Deputaţii PSD şi PNL au criticat această lege, arătând că este un pretext de diminuare a cheltuielilor cu asistenţa socială şi a sprijinului pentru populaţia săracă a României, în timp ce reprezentanţii PDL au susţinut legea.

Ioan Cindrea a anunţat că PSD nu votează acest proiect de lege deoarece scopul actului normativ este de a reduce cu o treime cheltuielile cu asistenţa socială şi "aruncă povara crizei economice spre cei năpăstuiţi" şi trece asistenţa socială în sarcina autorităţilor locale fără să asigure şi fondurile necesare.

Deputatul PNL Mariana Câmpeanu a spus că nici liberalii nu susţin proiectul de lege deoarece principiul solidarităţii sociale dispare, reprezintă o discriminare "revoltătoare" a persoanelor cu dizabilităţi şi mai mult defavorizează decât ajută categoriile vulnerabile.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a spus că democrat-liberalii susţin acest proiect foarte important pentru modul în care este organizată asistenţa socială.

Timpul de dezbatere a acestui proiect de lege a fost stabilit la o oră.

Cristian Dumitrescu (PSD) şi Ioan Oltean (PDL) au discutat în contradictoriu pe această temă, Dumitrescu arătând că şi o şedinţă de bloc durează mai mult, iar Oltean replicând că nu înţelege de ce este nervos.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat şi faptul că ministrul Muncii, Sulfina Barbu, nu a fost prezent de la început la şedinţă, în locul său fiind un secretar de stat.

În timpul votului pe articole, deputatul PNL George Scutaru a reclamat faptul că un coleg deputat liberal nu putea să voteze deoarece pe cartela sa apărea numele deputatului PDL Vasile Gherasim. Mircea Toader a spus că este o minciună prea gogonată, deoarece numai pe calculator poate apărea numele de pe cartelă, iar Vasile Gherasim a arătat că are o singură cartelă cu care votează de la locul său.

După susţinerea amendamentelor la primele 22 de articole din lege, deputaţii au votat fără discuţii următoarele articole, deoarece a fost epuizat timpul de dezbatere stabilit la o oră.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect de lege, iar Senatul l-a adoptat tacit, după ce dezbaterile au fost blocate timp de două luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici