Camera Deputaţilor a adoptat pe articole şi Codul de procedură penală

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, pe articole, Codul de procedură penală, deputaţii acceptând mai multe amendamente propuse de deputatul UDMR Marton Arpad.

76 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a adoptat pe articole şi Codul de procedură penală

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole şi Codul de procedură penală (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Astfel, un amendament a lui Marton Arpad acceptat de plen, deşi Guvernul a fost împotrivă, se referă la faptul că avocaţii pot să fotocopieze dosarul în perioada de urmărire penală, pe cheltuiala clientului. Alte amendamente aprobate prevăd eliminarea adresării inculpatului a întrebării cu privire la naţionalitatea sa, obligarea martorului de a depune jurământ de credinţă sau declaraţie solemnă în instanţă, posibilitatea prelevării obiectelor, a înscrisurilor şi datelor informatice, precum şi a ADN-ului, cu aprobarea judecătorului de drepturi şi libertăţi.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut necesitatea adoptării unui nou Cod de procedură penală.

Deputatul PSD Florin Iordache a arătat că adoptarea acestuia este un semnal politic pe care România trebuie să-l transmită în afară, că nu are nevoie de monitorizare pe justiţie. "Punerea în concordanţă a Codului Penal cu Codul de Procedură Penală poate revoluţiona viaţa socială şi politică din România", a arătat Iordache.

Cornel Ştirbeţ (PDL), Alina Gorghiu (PNL) şi Marton Arpad (UDMR) au apreciat importanţa acestui Cod şi au arătat că se impunea adoptarea unui nou Cod de procedură penală.

Votul final asupra Codului de procedură penală va fi dat marţi, la ora 17.00.

Camera Deputaţilor este prima sesizată, Senatul este forul decizional.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, scrisori preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care reînnoieşte solicitarea ca, până la intrarea în vacanţa parlamentară, cele două Camere să aprobe proiectele Codului de procedură penală şi Codului de procedură civilă, precum şi Legea ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici