Carantina de noapte în România, o stare de urgenţă mascată. Un senator PSD califică măsurile anti-Covid-19 drept neconstituţionale

  • PSD consideră că măsurile restrictive, impuse de Guvern din 9 noiembrie, suferă de o dublă maladie: sunt insuficiente şi deschid calea unor discriminări masive
  • Radu Oprea critică Guvernul pentru că în loc să declare stare de urgenţă, aşa cum era constituţional şi legal - pentru că se restrânge libertatea de circulaţie - a preferat să o mascheze pentru a nu decala alegerile parlamentare
  • Radu Oprea: Toate acestea se întâmplă pentru ca Orban, nedorind să-şi asume decalarea alegerilor, să nu-şi piardă preţiosul său scaun de premier
6746 afișări
Imaginea articolului Carantina de noapte în România, o stare de urgenţă mascată. Un senator PSD califică măsurile anti-Covid-19 drept neconstituţionale

Radu Oprea, senator PSD

Senatorul Radu Oprea critică hotărârea Guvernului de a impune carantina de noapte şi restrângerea activităţilor, respectiv închiderea pieţelor şi trecerea tuturor şcolilor în online, considerând că acestea sunt vulnerabile şi pot fi atacate în intanţă.

El spune că Guvernul poate închide şcolile din subordinea sa, însă nu şi pe cele private. „Fără stare de urgenţă, nu poate să facă acelaşi lucru cu operatorii privaţi de educaţie, care vor da imediat Guvernul în judecată”.

La fel se întâmplă în cazul pieţelor, consideră acesta, chiar dacă administraţiile locale în subordinea cărora se află nu vor da Guvernul în judecată, însă mall-urile şi supermarketurile o pot face.

„Guvernul poate asuma închiderea pieţelor pentru că multe dintre acestea sunt operate cu aportul semnificativ sau sub aripa administraţiilor locale, care au dependenţe semnificative faţă de Guvern. Administratorii acestor pieţe nu vor da Guvernul în judecată pentru închiderea lor în afara stării de urgenţă. Dar mall-urile şi supermarketurile o pot face, profitând de faptul că în România nu există deocamdată o ”semi-stare de urgenţă” codificată constituţional”, afirmă Radu Oprea, conform unei declaraţii remise Mediafax.

„Pentru ca toată lumea să se supună, aşa cum ar fi normal, unor restricţii extrem de necesare în contextul pandemiei, Guvernul ar trebui să ducă lucrurile până la capăt şi să solicite instalarea stării de urgenţă”, concluzionează senatorul PSD.

Oprea afirmă că Guvernul a instaurat o ”semi-stare de urgenţă” codificată constituţional pentru ca să nu-şi asume decalarea alegererilor, totul ca Orban să nu-şi piardă preţiosul scaun de premier. 

„Toate acestea se întâmplă pentru că Orban, nedorind să-şi asume decalarea alegerilor de frică să nu-şi piardă preţiosul său scaun de premier, nu are disponibilitatea de a accepta o eventuală instaurare a stării de urgenţă, aşa cum ar fi constituţional, legal şi normal în situaţia dată”, spune senatorul PSD.  

Guvernul a adoptat joi seara o serie de măsuri care se aplică din 9 noiembrie, prin care se va interzice circulaţia pe timpul nopţii, între 23.00-5.00, în lipsa unei declaraţii pe propria răspundere, se vor închide pieţele din spaţii închise, iar toate şcolile vor trece în sistemul online, cu excepţia creşelor şi after school-urilor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici