Cătălin Ivan: Băsescu vrea ca România să se întoarcă la măsurile de austeritate din 2010

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine, comentând declaraţiile de miercuri ale şefului statului legate de taxe şi impozite, că preşedintele Traian Băsescu doreşte ca România să se întoarcă la măsurile de austeritate din anul 2010.

182 afișări
Imaginea articolului Cătălin Ivan: Băsescu vrea ca România să se întoarcă la măsurile de austeritate din 2010

Cătălin Ivan (Stefan Micsik / Mediafax Foto)

"Traian Băsescu a arătat tuturor astăzi cât de nemulţumit este că vor creşte salariile şi pensiile pentru cei loviţi de criză, pentru cei pe care guvernarea PDL i-a îngenuncheat. Lui Traian Băsescu pur şi simplu nu îi convine că USL a reuşit să redreseze România, să o relanseze din punct de vedere economic, iar în acelaşi timp să reducă şi povara de pe umerii celor mai afectaţi", afirmă Ivan, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit social-democratului, soluţia propusă de Băsescu este "să se lovească tot în cei care au avut de suferit în anii de criză, să se continue cu măsurile de austeritate din anul 2010".

"Odată cu declaraţiile de astăzi ale preşedintelui se vede chiar şi mai clar diferenţa de viziune dintre USL şi PDL. Noi am adoptat un model de creştere fără austeritate, încercăm să stimulăm consumul, să atragem mari investitori, să relansăm mediul privat, să suplimentăm necesarul de bani pentru investiţii din fondurile europene care prea mult timp au stat nefolosite", afirmă Cătălin Ivan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, "Traian Băsescu a spus astăzi că măsurile dure din 2010 au fost luate pentru a nu împovăra IMM".

"Dar să ne amintim ce a însemnat guvernarea Băsescu – PDL pentru mediul de afaceri din România: din 2008 până în 2010, numărul întreprinderilor din industrie a scăzut cu 12,8%, al celor din construcţii cu 16,9%, al celor din comerţ cu 15,1%, al celor din servicii cu 7,7%, iar cifrele negative pot continua", mai afirmă Ivan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în prezent constată că se trece la crearea de taxe noi, care să hrănească sistemul bugetar, el precizând că astfel se ajunge iar la situaţia în care "omul gras - statul, se urcă în spatele omului slab - economia", ceea ce este greşit.

"Observ o schimbare în politica internă. Îmi aduc aminte de anul de criză profundă 2010, cu măsuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic în spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii şi cred că este greşit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care să aducă bani la buget pentru a hrăni aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios şi afirm fără rezerve că este greşit", a spus preşedintele, la o reuniune a mediului de afaceri.

El a precizat că a fost unul dintre artizanii momentului 2005, când s-a introdus cota unică, fapt ce a dus la o relansare a economiei, şi când numărul taxelor s-a redus.

"Procesul nu mai continuă, s-a ajuns la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşează pe omul slab, încă mult mai slab, care este economia reală", a spus Băsescu, menţionând că lansează un semnal de alarmă foarte serios, care trebuie luat în considerare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici