Cătălin Ivan: PSD va susţine în USL reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur

BPN al PSD a decis, luni, cu unanimitate de voturi, să susţină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur în discuţiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan.

232 afișări
Imaginea articolului Cătălin Ivan: PSD va susţine în USL reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusă, o susţinem în continuare. E decizia BPN, cu acest mandat vor merge Valeriu Zgonea şi Ilie Sârbu la discuţiile cu colegii din USL", a spus Ivan.

Legea a fost depusă la Parlament anul trecut şi declarată neconstituţională de CC.

Ivan a spus că Legea Ponta-Antonescu a fost declarată neconstituţională anul trecut de către Curtea Constituţională întrucât era depăşit termenul de şase luni până la alegeri în care se mai puteau aduce modificări legislaţiei electorale, lucru care nu mai este valabil în prezent.

El a arătat că subiectul elaborării noii legislaţii electorale este unul "sensibil" şi că în BPN au existat dezbateri îndelungate, dar şi argumente pro şi contra.

"E un subiect sensibil, l-am dezbătut mult în BPN. E un subiect important, pentru că s-a discutat mult în BPN dacă vom susţine votul pe liste sau candidaturile pe liste pentru cele două Camere, dacă doar pentru o Cameră sau dacă vom susţine proiectul de anul trecut, Legea Ponta-Antonescu, care presupune vot uninominal pur", a spus Ivan, arătând că decizia finală adoptată în unanimitate a fost să se susţină, în discuţiile din USL, cu partenerii de guvernare, Legea Ponta-Antonescu.

El a arătat că aceasta este poziţia fermă a PSD, deşi a admis că în BPN "au fost colegi care vedeau mai util votul pe listă".

"Dar dincolo de interesul de moment, de conjunctura politică favorabilă de azi, e important pentru cei care merg în Parlament să nu piardă legătura cu cei care i-au votat. Au fost discuţii pro şi contra, iar votul a fost în unanimitate. Până la urmă e o lege pe care am susţinut-o, ne-am bătut anul trecut şi dincolo de argumentele pro şi contra credem că e cea mai bună soluţie pentru viitor", a spus Ivan.

El a arătat că PSD doreşte ca proiectul de lege Ponta-Antonescu să treacă anul acesta de Parlament.

Ivan a mai spus că vor fi demarate discuţii pe această temă cu partenerii din USL, forma finală a proiectului depinzând şi de răspunsul acestora.

În 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională. CC a discutat atunci sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevedea că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici