Catherine Ashton a transmis, printr-un oficial UE, un mesaj verbal pentru Reuniunea diplomaţiei române

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, a transmis pentru Reuniunea diplomaţiei române un "mesaj verbal de salut, apreciere şi felicitare", nu un text scris, acesta fiind prezentat de ambasadorul Viorel Isticioaia Budura, director general în SEAE.

346 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton a transmis, printr-un oficial UE, un mesaj verbal pentru Reuniunea diplomaţiei române

Catherine Ashton (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"A fost un mesaj verbal, nu a fost un text scris", a declarat Isticioaia după ce a prezentat de la tribuna Reuniunii diplomaţiei câteva idei ale mesajului doamnei Ashton, combinat însă cu aprecieri proprii.

"A fost un mesaj de apreciere, de salut şi a exprimat urarea ca acest eveniment, reuniunea anuală şi aniversarea să constituie un eveniment remarcabil şi semnificativ", a nuanţat Isticioaia, adăugând că Ashton apreciază contribuţia României prin aportul de personal la funcţionarea Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), precum şi contribuţiile aduse de miniştrii români la dezbaterile din cadrul reuniunilor Consiliului de Afaceri Externe de la Bruxelles.

Întrebat de ce Ashton nu a optat pentru ca mesajul său să fie înregistrat video şi difuzat la Reuniunea Diplomaţiei, Isticioaia a arătat că nu ştie, dar poate ar trebui întrebat Mihnea Motoc, ambasadorul României la UE.

Isticioaia, fost ambasador al României în China înainte de a intra anul trecut în SEAE, a arătat că Ashton nu a putut să vină la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea diplomaţiei, aşa cum anunţase iniţial MAE în luna iulie, deoarece are în această perioadă "o agendă extrem de substanţială", luni fiind la Bruxelles şi conferinţa anuală a ambasadorilor UE, un eveniment care durează până pe 7 septembrie, iar în această săptămână Înaltul Reprezentant trebuie să participe şi la deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg.

Pe de altă parte, Isticioaia a arătat că el nu ştie dacă Ashton a confirmat iniţial participarea la Reuniunea diplomaţiei, aşa cum a declarat fostul ministru de externe, Andrei Marga.

"Eu nu ştiu dacă a confirmat iniţial. În momentul în care ea a scris răspunsul la scrisoarea iniţială de invitare a domnului ministru Marga la data respectivă, cred că era sfârşitul lunii iulie, ea a scris deja scrisoarea în care menţiona numele meu ca reprezentant pentru că agenda era deja cunoscută. Eu nu ştiu să fi confirmat, poate verbal în vreo reuniune. Deci, nu exclud ca într-o discuţie personală, eu nu am fost de faţă, să îi fi spus domnului ministru Marga că vine. Poate da, poate nu, dar ştiu că în momentul în care ea a pus răspunsul pe hârtie a scris că o voi reprezenta şi voi vorbi în numele ei la această reuniune", a mai spus Isticioaia.

Ministrul Titus Corlăţean a precizat, luni dimineaţă, că a primit mesaje de felicitare cu ocazia Reuniunii diplomaţiei şi din partea ministrului de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, precum şi a omologului francez, Laurent Fabius.

MAE a precizat săptămâna trecută, la solicitarea MEDIAFAX, că Ashton nu va veni la Bucureşti, la Reuniunea diplomaţiei române, participarea ei nefiind permisă de alte angajamente din agendă, Vizita oficialului la Bucureşti la începutul lunii septembrie fusese anunţată în urmă cu o lună de fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, care precizase că a primit o confirmare a vizitei din partea acesteia.

"MAE a iniţiat demersuri pentru participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Deoarece agenda oficială a Înaltului Reprezentant prevedea, pentru acea perioadă, angajamente şi activităţi stabilite anterior - inclusiv reuniunea şefilor de delegaţii ale UE – participarea nu a putut fi realizată”, a menţionat MAE

De asemenea, MAE a evidenţiat că "nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului european la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu".

Pe de altă parte, MAE mai menţionează că desfăşoară, în continuare, "discuţii pentru perfectarea unei vizite în România a Înaltului Reprezentant, pentru o dată care va fi stabilită de comun acord". MAE a precizat şi că ministrul Corlăţean va avea o întrevedere bilateral cu Ashton la reuniunea Gymnich a miniştrilor de externe din ţările UE care va avea loc în Cipru, pe 7-8 septembrie.

Fostul şef al diplomaţiei, Andrei Marga, declarase în luna iulie că a adresat invitaţia de a veni la Bucureşti, la Reuniunea Diplomaţiei, şi ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, adăugând că şi din partea acestuia a primit o confirmare a participării, însă nici vizita oficialului de la Paris nu s-a realizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici