Corlăţean va avea o întrevedere cu Catherine Ashton, la reuniunea din Cipru de pe 7-8 septembrie

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va avea o întrevedere bilaterală cu Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externă şi Politică de Securitate, în marja reuniunii Gymnich care se va desfăşura în Cipru, pe 7-8 septembrie, informează MAE.

146 afișări
Imaginea articolului Corlăţean va avea o întrevedere cu Catherine Ashton, la reuniunea din Cipru de pe 7-8 septembrie

Catherine Ashton (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

De asemenea, potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri MEDIAFAX, sunt desfăşurate discuţii "pentru perfectarea unei vizite a Înaltului Reprezentant în România pentru o dată care va fi stabilită de comun acord".

MAE aminteşte că a iniţiat demersuri pentru participarea oficialului UE la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) din 3-6 septembrie, însă agenda acesteia prevedea angajamente şi activităţi stabilite anterior, iar participarea "nu a putut fi realizată din motive obiective".

"Subliniem că nu a existat o revenire asupra deciziei de participare la RADR a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, singura comunicare primită de MAE pe această temă evocând dificultăţile de agendă care împiedică prezenţa la Bucureşti a oficialului european", se arată în comunicatul MAE.

Totodată, MAE reiterează că "pe un plan mai general sunt întreprinse demersuri pentru realizarea unui plan de contacte diplomatice în perioada următoare, care să permită promovarea obiectivelor României în plan extern".

MAE mai face apel şi la "evitarea unor declaraţii care pot să afecteze dialogul bilateral cu partenerii externi şi imaginea României".

Catherine Ashton nu va veni la Bucureşti, la Reuniunea diplomaţiei române de săptămâna viitoare, participarea ei nefiind permisă de alte angajamente din agendă, a precizat joi MAE român pentru MEDIAFAX.

Vizita oficialului la Bucureşti la începutul lunii septembrie fusese anunţată în urmă cu o lună de fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, care precizase că a primit o confirmare a vizitei din partea acesteia.

MAE a precizat pentru MEDIAFAX şi că "nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului european la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu".

Fostul şef al diplomaţiei, Andrei Marga, declarase în luna iulie că a adresat invitaţia de a veni la Bucureşti, la Reuniunea Diplomaţiei, şi ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, adăugând că şi din partea acestuia a primit o confirmare a participării.

MAE a informat vineri, 24 august, că Fabius a anunţat încă din 3 august că nu poate fi prezent în 3 septembrie la Bucureşti, fiind amânată astfel vizita pe care o convenise de principiu cu fostul ministru Marga.

La ediţia din acest an a RADR vor participa trei invitaţi speciali: Lamberto Zannier, secretarul general OSCE, Grigol Vashadze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, şi Oleg Efrim, ministrul Justiţiei din Republica Moldova, a anunţat MAE.

Liderul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, că niciunul dintre liderii socialiştilor europeni nu este dispus să vină la Bucureşti. Preda i-a menţionat, în acest context, pe ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, şi pe Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici