Catherine Ashton nu vine la Reuniunea diplomaţiei române de la Bucureşti. Nu îi permite agenda

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, nu va veni la Bucureşti, la Reuniunea diplomaţiei române de săptămâna viitoare, participarea ei nefiind permisă de alte angajamente din agendă, precizează MAE român pentru MEDIAFAX.

994 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton nu vine la Reuniunea diplomaţiei române de la Bucureşti. Nu îi permite agenda

Catherine Ashton nu vine la Reuniunea diplomaţiei române de la Bucureşti. Nu îi permite agenda (Imagine: Stefan miksic/Mediafax foto)

Vizita oficialului la Bucureşti la începutul lunii septembrie fusese anunţată în urmă cu o lună de fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga, care precizase că a primit o confirmare a vizitei din partea acesteia.

"MAE a iniţiat demersuri pentru participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Deoarece agenda oficială a Înaltului Reprezentant prevedea, pentru acea perioadă, angajamente şi activităţi stabilite anterior - inclusiv reuniunea şefilor de delegaţii ale UE – participarea nu a putut fi realizată", se menţionează într-o precizare transmisă joi de MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, MAE evidenţiază că "nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului european la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu".

Pe de altă parte, MAE mai menţionează că desfăşoară, în continuare, "discuţii pentru perfectarea unei vizite în România a Înaltului Reprezentant, pentru o dată care va fi stabilită de comun acord".

Fostul şef al diplomaţiei, Andrei Marga, declarase în luna iulie că a adresat invitaţia de a veni la Bucureşti, la Reuniunea Diplomaţiei, şi ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, adăugând că şi din partea acestuia a primit o confirmare a participării.

MAE a informat vineri, 24 august, că Fabius a anunţat încă din 3 august că nu poate fi prezent în 3 septembrie la Bucureşti, fiind amânată astfel vizita pe care o convenise de principiu cu fostul ministru Marga.

"La data de 3 august 2012, MAE francez a anunţat MAE român că ministrul Laurent Fabius nu mai poate fi prezent la data de 3 septembrie 2012 la Bucureşti, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), având în vedere un alt angajament pe care ministrul francez îl are în plan extern, astfel că vizita a fost amânată din raţiuni obiective. (...) Totodată, precizăm că nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului francez la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu", se arată într-o precizare a MAE transmisă vineri, la solicitarea MEDIAFAX.

MAE: Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, dedicată viziunii şi perspectivelor 2020

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, organizată de MAE în perioada 3-6 septembrie la Palatul Parlamentului, va avea ca tematică viziunea şi perspectivele anului 2020, precum şi un caracter aniversar, datorită împlinirii 150 de ani de la înfiinţarea primului minister de Externe al României moderne.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, joi, MEDIAFAX, reuniunea este desfăşurată sub tematica "Diplomaţia Română după 150 de ani – viziune şi perspective 2020" şi "oferă cadrul realizării unui bilanţ al activităţii Ministerului Afacerilor Externe, analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă în viitor, precum şi stabilirii principalelor direcţii de acţiune în activitatea diplomatică pe termen scurt şi mediu".

"Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române este un eveniment cu tradiţie al MAE, iar anul acesta are o însemnătate deosebită datorită marcării a 150 de ani de la înfiinţarea ministerului. Aniversarea punerii bazelor diplomaţiei moderne reprezintă un bun prilej de reflecţie asupra virtuţilor unirii forţelor pentru a servi interesul naţional şi pentru a promova o imagine credibilă şi coerentă a României faţă de partenerii externi", a declarat ministrul Titus Corlăţean, citat în comunicat.

La ediţia din acest an vor participa trei invitaţi speciali: Lamberto Zannier, secretarul general OSCE, Grigol Vashadze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, şi Oleg Efrim, ministrul Justiţiei din Republica Moldova.

De asemenea, potrivit programului evenimentului, la sesiunea de deschidere de luni, 3 septembrie, desfăşurată la Sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului, vor fi prezenţi şi premierul Victor Ponta, precum şi preşedinţii celor două Camere ale Legislativului.

Pe perioada celor două zile ale RADR, diplomaţii români vor participa şi la o serie de sesiuni de lucru pe teme de actualitate, precum diplomaţia economică - fiind organizată inclusiv o întâlnire de lucru cu oamenii de afaceri -, priorităţile strategice europene, vecinătatea estică, mize şi proiecţii de securitate, relaţiile cu statele din Asia-Pacific, America Latină, Africa şi Orientul Mijlociu, comunicarea şi diplomaţia publică sau asistenţa pentru românii din străinătate şi servicii consulare.

Totodată, în marja RADR 2012 va avea loc, la Ateneul Român, şi un concert de gală dedicat aniversării a 150 de ani de diplomaţie românească, susţinut de orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Horia Andreescu, cu participarea corului Madrigal, dirijor Voicu Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici