Cazanciuc: Acuzaţiile aduse Ministerului Justiţiei şi Guvernului de iniţiatorii moţiunii pe insolvenţă sunt nefondate

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că "sunt nefondate" acuzaţiile aduse Ministerului Justiţiei şi Guvernului de către iniţiatorii moţiunii simple privind insolvenţa, el explicând în faţa parlamentarilor urgenţa actului normativ.

190 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Acuzaţiile aduse Ministerului Justiţiei şi Guvernului de iniţiatorii moţiunii pe insolvenţă sunt nefondate

Cazanciuc: Acuzaţiile aduse MJ şi Guvernului de iniţiatorii moţiunii pe insolvenţă sunt nefondate

"Acuzaţiile aduse Ministerului Justiţiei şi Guvernului sunt nefondate", a arătat Cazanciuc. El le-a spus deputaţilor că neadoptarea în regim de urgenţă a noii reglementări privind insolvenţa ar fi condus "la perpetuarea lipsei de sistematizare a cadrului normativ în vigoare şi la conservarea unei proceduri a insolvenţei percepută ca fiind îndelungată, costisitoare şi cu efect de depreciere a valorii activelor debitorului".

"O primă critică adusă proiectului de act normativ se referă la promovarea actului normativ prin OUG. Noul Cod al insolvenţei este rezultatul unei colaborări active a instituţiilor publice iniţiatoare, cu experţi în domeniul insolvenţei şi cu reprezentanţi ai principalilor actori ai procedurii insolvenţei, colaborare care a durat mai mult de un an de zile. La iniţiativa Ministerului Justiţiei, pentru elaborarea proiectului s-a creat un grup tehnic extern de experţi, format din reprezentanţi ai instanţelor de judecată, CSM, BNR, Ministerului Finanţelor, specialişti recunoscuţi în domeniul dreptului insolvenţei, reprezentanţi ai mediului de afaceri. Aşadar, proiectul a fost larg circulat, iar marea majoritate a soluţiilor au fost creionat ca urmare a acestei colaborări", a menţionat Cazanciuc.

El a spus că au fost organizate numeroase dezbateri, conferinţe şi mese rotunde, iar actul normativ a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, fiind publicat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei. "După finalizarea perioadei de dezbatere publică, actul normativ a fost promovat ca OUG, dar această decizie a avut la bază tocmai motivele care ne-au obligat să trecem la elaborarea acestui Cod. (...).  Neadoptarea în regim de urgenţă a noii reglementări ar fi condus la perpetuarea lipsei de sistematizare a cadrului normativ în vigoare şi la conservarea unei proceduri a insolvenţei percepută ca fiind îndelungată, costisitoare şi cu efect de depreciere a valorii activelor debitorului", a explicat Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a mai declarat că iniţiativa Guvernului de îmbunăţire a legislaţiei în domeniul insolvenţei este "un demers integrat unei tendinţe generale europene".

"În primul rând, trebuie înţeles că elaborarea acestui Cod a fost răspunsul la o necesitate, dat fiind că în perioada de criză economică pe care România a traversat-o în ultimii ani au devenit tot mai vizibile slăbiciunile mecanismelor de insolvenţă, instrumente pre-insolvenţă nefuncţionale, existenţa posibilităţii manipulării mecanismelor de vot pentru aprobarea unor planuri de reorganizare neviabile, cu consecinţa prelungirii artificiale a procedurii, creşterii costurilor procedurale şi a riscului nerecuperării creanţelor de către debitori. (...).  Se poate observa că iniţiativa Guvernului de îmbunăţire a legislaţiei în domeniul insolvenţei, de codificare şi de simplificare a acesteia este un demers integrat unei tendinţe generale europene, un demers a cărui necesitate nu poate fi pusă la îndoială în condiţiile în care, la acest moment, în materia insolvenţei şi a pre-insolvenţei sunt în vigoare şase legi distincte şi un regulament european, fiecare act normativ fiind strâns legat de evoluţia celorlalte şi în condiţiile în care au devenit evidente deficienţele de adaptare ale actualului cadru normativ la provocările economiei româneşti", a mai spus Cazanciuc.

El a menţionat că noua reglementare "creează premisele legale ale unei proceduri de insolvenţă care asigură echilibrul între interese creditorilor şi cele ale debitorilor". "Noua reglementare nu este nici un mijloc prin care să se eludeze plata taxelor şi a impozitelor datorate statului şi ale creditorilor", a mai spus Cazanciuc. 

Moţiunea simplă intitulată "Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi maniputarea democraţiei" este semnată de 31 de deputaţi PDL şi 24 ai PPDD şi solicită Guvernului retragerea Ordonanţei privind codul de insolvenţă, "încetarea imediată a atacurilor Guvernului Ponta asupra presei independente şi a mediului de afaceri" şi o dezbatere pe tema codului insolvenţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici