CC: Ordonanţa privind euroalegerile este constituţională

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2007 privind unele măsuri referitoare la alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2007 este constituţională.

2 afișări

Curtea Constituţională a luat în discuţie, miercuri, sesizarea PD formulată de 60 de deputaţi şi de un senator - în legătură cu Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2007 privind unele măsuri referitoare la alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2007.

PD a contestat la Curtea Constituţională legea de aprobare a OUG 15/2007 privind euroalegerile, reclamând faptul că se restrânge dreptul de a fi ales în PE, că Ordonanţa nu e semnată de toţi miniştrii responsabili şi nu întruneşte condiţiile de urgenţă prevăzute pentru emiterea unor asemenea acte.

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, afirma în 12 martie - după ce a fost adoptată de Guvern Ordonanţa 15 - că actul normativ nu îndeplineşte cerinţele legale pentru avizare şi că a transmis la Secretariatul General al Executivului o Notă cuprinzând observaţii şi propuneri referitoare la proiectul de amânare a alegerilor europarlamentare.

Macovei arăta atunci că Nota de fundamentare a proiectului nu este semnată de către ministrul Administraţiei şi Internelor, în calitate de iniţiator. Proiectul trebuie însuşit şi semnat de ministrul Administraţiei şi Internelor, în calitate de iniţiator, având în vedere atribuţiile în domeniu, nefiind suficient faptul că proiectul de Ordonanţă de urgenţă a fost semnat de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Vineri, democraţii au contestat la Curtea Constituţională Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2007 privind unele măsuri referitoare la alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2007, adoptată de plenul Camerei Deputaţilor în data de 9 octombrie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici