CCR a admis conflictul Parlament-ÎCCJ privind completurile specializate/ UPDATE Cristina Tarcea, prima reacţie după decizie, şi ce crede că se va întâmpla cu dosarele aflate pe rol

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX.

6960 afișări
Imaginea articolului CCR a admis conflictul Parlament-ÎCCJ privind completurile specializate/ UPDATE Cristina Tarcea, prima reacţie după decizie, şi ce crede că se va întâmpla cu dosarele aflate pe rol

BREAKING CCR a admis conflictul Parlament-ÎCCJ privind completurile specializate

UPDATE Cristina Tarcea, după decizia CCR: Înseamnă ceea ce s-a întâmplat şi cu completurile de 5

Preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că judecătorii ÎCCJ trebuie să aştepte motivarea Curţii Constituţionale privind conflictul ÎCCJ-Parlament, precizând însă că "pentru dosarele pe rol, înseamnă ceea ce s-a întâmplat şi cu completele de 5".

"Nu pot să-mi dau seama până când nu văd motivarea Curţii. Pentru dosarele pe rol, înseamnă ceea ce s-a întâmplat şi cu completurile de 5, trebuie să constituim completuri specializate cu tot riscul de blocare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în situaţiile de care vorbim de incompatibilităţi, să le repartizăm din nou unor completuri şi să vedem cu celelalte dosare care au fost deja pronunţate prin hotărâri definitive ce se va întâmpla. (Mă refer la dosarele -n.r.)care au fost cu condamnări definitive, pentru că cele aflate pe rol în prezent nu mai sunt foarte multe, dar problema este cu cele din 2003 până în 2019", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Tarcea, fiind întrebată ce se va întâmpla cu dosarele aflate pe rolul Instanţei Supreme.

Chestionată referitor la faptul că dosarele cu sentinţă definitivă până la 1 ian 2019 vor fi reluate pe completuri de 5, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a replicat: "Ele sunt soluţionate definitiv, doar dacă prin decizia de astăzi, CCR deschide vreo cale de atac împotriva hotărârilor definitive şi pentru aceste dosare. De aceasta am spus că trebuie să aşteptăm decizia Curţii".

Reacţia Cristinei Tarcea vine după decizia Curţii Constituţionale, care a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache. Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”, din totalul de nouă judecători ai Curţii Constituţionale, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX.

Prin urmare, magistraţii CCR au constatat că a existat conflict juridic de natura între Parlament şi ICCJ generat de neconstituirea completelor specializate

Astfel, cauzele care nu au sentinţe definitive până la 1 ianuarie 2019 vor fi rejudecate pe completurile de 5, au precizat sursele citate.

Curtea Constituţională a României a dezbătut miercuri sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache.

Sesizarea a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii Curţii.

Avocaţii lui Liviu Dragnea au invocat lipsa completurilor specializate în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Între timp, ÎCCJ a decis condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă.

Florin Iordache a declarat, în susţinerea punctului de vedere la CCR pe marginea conflictului Parlament-ÎCCJ, că au fost formate completurile la instanţa supremă pentru cazurile de corupţie prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.

De cealaltă parte, preşedintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curţii Constituţionale prevede că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor nu are competenţa să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuţie nu poate fi delegată de către preşedintele Camerei Deputaţilor.

Conflictul juridic a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”. Acţiunea a fost făcută de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în perioada 16-24 martie, când acestuia i-au fost delegate atribuţiile de către preşedintele Camerei Liviu Dragnea din cauza unor probleme la spate care au necesitat internarea liderului PSD.

Taguri:
ccr,
conflict,
completuri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici