CCR confirmă că Liviu Dragnea a fost prezent la şedinţa Curţii şi explică de ce nu a anunţat audierea acestuia

  • Curtea Constituţională (CCR) oferă detalii despre prezenţa lui Liviu Dragnea, săptămâna trecută, la una dintre şedinţele de judecată ale instituţiei.
  • CCR arată că orice excepţie de neconstituţionalitate se face cu citarea tuturor părţilor implicate, indiferent de calitatea lor.
  • În continuare, părţile din proces pot alege dacă se prezintă sau nu la şedinţă.
19338 afișări
Imaginea articolului CCR confirmă că Liviu Dragnea a fost prezent la şedinţa Curţii şi explică de ce nu a anunţat audierea acestuia

CCR confirmă că Liviu Dragnea a fost prezent la şedinţa Curţii şi explică de ce nu a anunţat audierea acestuia

CCR a explicat, printr-un comunicat de presă, motivele pentru care presa nu a fost anunţată în prealabil, săptămâna trecută, despre prezenţa lui Liviu Dragnea la şedinţa Curţii. 

"Conform procedurii de judecată specifice Curţii Constituţionale, prevăzute de legea sa organică (Legea nr.47/1992) şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale, soluţionarea unei excepţii de neconstituţionalitate are loc cu citarea tuturor părţilor indicate prin citativul din dosarul instanţei de judecată în faţa căreia s-a ridicat respectiva excepţie de neconstituţionalitate", transmite CCR.

Astfel, toate părţile implicate sunt automat citate şi în faţa Curţii, aceasta fiind o procedură obligatorie. Mai departe, fiecare persoană parte în dosar are libertatea să aleagă dacă participă sau nu la şedinţă. 

"Din acest motiv, niciodată nu se poate cunoaşte, anterior şedinţei publice de judecată, opţiunea părţilor, respectiv dacă acestea urmează să se prezinte sau nu în faţa Curţii, personal sau prin reprezentanţi. Aşadar, nici prezenţa persoanei în cauză nu a fost cunoscută anterior şedinţei de judecată din data de 4 iunie 2020", explică CCR.

În plus, CCR aminteşte că, în contextul aplicării Regulamentului pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR), listele de şedinţă publicate pe site-ul Curţii Constituţionale nu mai cuprind şi numele părţilor din dosarele aflate, la termen, pe rolul CCR. 

"Potrivit legislaţiei în vigoare, Curtea Constituţională, la cerere sau din oficiu, după caz, comunică instituţiilor media şi opiniei publice date şi informaţii de interes public, cu respectarea dreptului la informare şi protecţia datelor cu caracter personal", mai scrie în comunicatul citat.

CCR nu a spus nimic, în comunicatul oficial, despre prezenţa în sală a lui Valer Dorneanu, preşedintele Curţii. Săptămâna trecută, fostul lider PSD a fost scos din arest şi dus la sediul CCR, unde s-a discutat o nouă excepţie de neconstituţionalitate, respinsă într-un final.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici