CCR respinge sesizarea USR privind majorarea salariilor primarilor

Judecătorii constituţionalişti au respins, marţi, sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind majorarea salariilor primarilor.

1238 afișări
Imaginea articolului CCR respinge sesizarea USR privind majorarea salariilor primarilor

CCR respinge sesizarea USR privind majorarea salariilor primarilor

„A fost respingerea criticilor de neconstituţionalitate. În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Votul Curţii a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituţională, în mod procedural, e înaintată preşedintelui care urmează să fie înaintată preşedintelui României, care urmează să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, spune Marian Enache.

Preşedintele CCR afirmă că nu era necesară fişa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor.

„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanţă constituţională şi Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamerntară este intern. Astfel, Curtea a dat soluţie de respingere”, încheie Enache.

Legea a fost adoptată în septembrie 2022 cu voturile PNL-PSD-UDMR. Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, faţă de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.

Potrivit legii, salariul primarului general, cel mai mare din ţară, creşte cu 2.200 de lei. Salariul unui viceprimar sau al primarilor de sector, al preşedinţilor de consilii judeţene, al primarilor de municipii de judeţ creşte cu 1.980 de lei, al vicepreşedinţilor de consilii judeţene cu 1.760 de lei, în timp ce al unui primar de municipiu ajunge să fie mai mare cu 1.650 de lei.

Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au atacat legea la CCR, motivând că are mai multe vicii de constituţionalitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici