CE: Dacă am fost sesizaţi oficial în privinţa românilor din Italia, vom da un răspuns

Comisia Europeană va da un răspuns în cazul în care a fost sesizată în legătură cu situaţia românilor din Italia, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, Michele Cercone, purtător de cuvânt al instituţiei, întrebat dacă Executivul comunitar a fost sesizat oficial în legătură cu acest subiect.

15 afișări
Imaginea articolului CE: Dacă am fost sesizaţi oficial în privinţa românilor din Italia, vom da un răspuns

CE: Dacă am fost sesizaţi oficial în privinţa românilor din Italia, vom da un răspuns (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă CE a fost sesizată oficial pe tema situaţiei românilor din Italia, Michele Cercone a precizat că nu poate da un răspuns deoarece instituţia are o întreagă arhivă şi primeşte zilnic mii de mesaje. "Avem o întreagă arhivă aşa că nu am cum să vă spun, generic, cine ne-a contactat. Primim mii de mesaje", a spus Cercone, fără a confirma sau infirma existenţa vreunei sesizări.

Pus la curent în legătură cu cele mai recente informări transmise Comisiei de diverse autorităţi pe această temă, Michele Cercone a spus că "dacă a fost sesizată, Comisia va răspunde". "CE urmăreşte situaţia", a mai spus el, întrebat dacă este la curent cu evenimentele petrecute în ultimele săptămâni în Peninsulă.

Printre ultimele sesizări transmise la CE pe această temă figurează o întrebare scrisă formulată de doi europarlamentari PDL la sfârşitul săptămânii trecute. Europarlamentarii PDL Marian-Jean Marinescu şi Sebastian Bodu au solicitat în scris Comisiei Europene şi Consiliului UE, la sfârşitul săptămânii trecute, să verifice dacă decretul autorităţilor italiene cu privire la "voluntarii pentru siguranţă" respectă reglementările europene.

Marian-Jean Marinescu şi Sebastian Bodu au mai cerut Comisiei şi Consiliului să se asigure că cetăţenii români din Italia nu vor fi asimilaţi categoriei de "imigranţi ilegali" şi nu vor fi în pericolul de a li se aplica dispoziţiile de expulzare prevăzute de acest decret.

Marinescu şi Bodu au mai cerut Comisiei şi Consiliului să se asigure că cetăţenii români din Italia nu vor fi asimilaţi categoriei de "imigranţi ilegali", afirmând că această asociere a fost făcută adesea de media italiană. De asemenea, cei doi europarlamentari au cerut celor două instituţii ale UE să se asigure că cetăţenilor români din Italia nu li se vor fi aplicate dispoziţiile de expulzare prevăzute de acest decret.

Decretul lege privind măsurile urgente în domeniul siguranţei publice împotriva violenţei sexuale şi a actelor de persecutare a fost adoptat şi a intrat în vigoare, la finele lunii februarie, în Italia.

Actul normativ include prevederi de înăsprire a pedepselor pentru infracţiunile de violenţă sexuală. Astfel, sunt modificate dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală italiană, dispoziţiile legii privind regimul de detenţie şi dispoziţii din materia imigrării şi a condiţiei străinului.

Citeşte şi:

Guvernul italian a aprobat decretul privind "combaterea violenţei sexuale"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici