Ce spun eurodeputaţii români despre declaraţiile lui Sarkozy pe tema Schengen

Eurodeputaţi români contactaţi de MEDIAFAX consideră că declaraţiile preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, referitoare la Spaţiul Schengen trebuie privite în context electoral şi amintesc de dificultăţile cu care actualul lider de la Elysee se confruntă în cursa pentru reînnoirea mandatului.

239 afișări
Imaginea articolului Ce spun eurodeputaţii români despre declaraţiile lui Sarkozy pe tema Schengen

Ce spun eurodeputaţii români despre declaraţiile lui Sarkozy pe tema Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a apreciat că declaraţiile lui Nicolas Sarkozy trebuie privite în context electoral. "Este o perioadă electorală. Domnul Sarkozy stă destul de prost", a declarat Creţu, pentru MEDIAFAX, adăugând că "se caută motive pentru a găsi ţapi ispăşitori în Europa".

Eurodeputatul a subliniat însă că "românii nu sunt străini în Europa" şi că "această învrăjbire face rău".

"Domnul Nicolas Sarkozy se alătură practic vocilor extremiste şi discriminatorii", a mai spus Corina Creţu.

La rândul său, Cristian Preda, eurodeputat PDL, a declarat pentru MEDIAFAX că afirmaţiile lui Sarkozy sunt "dintr-un miting de campanie", şi nu reprezintă comentarii făcute în calitatea sa de preşedinte. "Eu îl cred pe domnul Sarkozy capabil de o anumită dedublare - adică să se comporte pe perioada campaniei o vreme ca preşedinte, o vreme în calitate de candidat", a spus Preda.

"Comentatorii declaraţiilor preşedintelui Sarkozy afirmă, unii dintre ei, că acestea ar fi avut în vedere ţările care aspiră la Schengen. Alţii spun că se referea la ţări care sunt deja în Spaţiul Schengen şi la slăbiciunea lor în faţa fluxurilor migratorii. Este greu de ştiut. De fapt, preşedintele Sarkozy a lăsat loc de speculaţii", a mai spus Cristian Preda.

Eurodeputatul a susţinut că declaraţia lui Sarkozy nu trebuie privită cu ostilitate sau cu teamă. "Este un joc electoral", a spus el.

"O face din raţiuni electorale, dar o face de mult", a comentat şi Norica Nicolai, europarlamentar PNL, referitor la afirmaţiile lui Sarkozy.

Ea a declarat, pentru MEDIAFAX, că poziţia exprimată de Nicolas Sarkozy nu reprezintă o noutate. "De altfel, colegii francezi din PE au depus de-a lungul timpului o serie de amendamente în acest sens la Regulamentul cadru de funcţionare a Spaţiului Schengen", a mai spus Nicolai, explicând că îngrijorarea exprimată de Sarkozy vine "din posibilitatea unui flux migratoriu continuu".

Europarlamentarul liberal a mai spus că de fapt vizate sunt toate statele care au potenţial de a furniza astfel de fluxuri migratorii.

"E an electoral şi în Franţa. Mai mult nu trebuie spus. Domnul Sarkozy are 15% minus faţă de Hollande aşa că trebuie să declare şi el ceva. Dar ar fi un pas înapoi în istoria integrării europene", declarat la rândul său, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba.

El a spus că este în interesul tuturor, inclusiv al românilor, să existe criterii clare privind aderarea la Schengen, dar a precizat că este imposibilă introducerea retroactivă a unor reguli.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a pledat duminică pentru revizuirea acordurilor Schengen şi a ameninţat că va "suspenda participarea" Franţei, dacă "un Guvern politic al Schengen" nu este instituit "în următoarele 12 luni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici