CE: Statele membre pot impune taxe fast-food, dacă respectă principiile de bază ale legislaţiei UE

Statele membre pot introduce o taxă pe produse fast-food atâta timp cât respectă principiile de bază ale legislaţiei UE privind taxarea şi nu au obligaţia de a consulta CE pe această temă, a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, un purtător de cuvânt european.

58 afișări
Imaginea articolului CE: Statele membre pot impune taxe fast-food, dacă respectă principiile de bază ale legislaţiei UE

CE: Statele membre pot impune taxe fast-food, dacă respectă principiile de bază ale legislaţiei UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele membre sunt libere să introducă taxe naţionale pe produsele de fast-food dacă doresc acest lucru, atâta timp cât nu încalcă legislaţia de bază a UE în domeniul taxării sau libertăţile fundamentale", se arată în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Totodată, sursa citată precizează că statele membre nu sunt obligate să consulte Comisia în legătură cu introducerea unei astfel de taxe.

Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

"Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast food, dulcuri, băuturi carbogazoase pentru susţinerea unor programe naţionale de sănătate", a anunţat, marţea trecută, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, joia trecută, că nu există o decizie în legătură cu impunerea unei taxe pe fast food, ci doar o idee şi că rămâne de văzut dacă aceasta va fi aplicată. "Nu există o decizie, există o intenţie. Nu am discutat cu ministrul Sănătăţii. Rămâne de văzut, nu există niciun fel de decizie, de calculaţie, este doar o idee", a spus Vlădescu.

Taxa pe fast food ar urma să fie percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.

Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de Guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.

Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii.

Sumele colectate din această sursă vor fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate şi vor reprezenta venituri proprii ale ministerului de resort.

Contribuţiile se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii începând cu data de 1 martie 2010, se arată în document.

Argumentaţia prezentată în document este că, în Europa, din ce în ce mai multă lume este afectată de excesul de greutate şi de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută şi moartea prematură, alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică reprezentând arii prioritare esenţiale în cadrul politicilor UE în materie de sănătate publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici