Cererea lui Băsescu privind anularea cetăţeniei R.Moldova, respinsă în apel. Ce şanse mai are fostul preşedinte să nu piardă noul statut

Curtea de Apel din Chişinău a respins, joi, cererea lui Traian Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei moldovene, menţinând decizia iniţială, dar avocatul fostului preşedinte al României a semnalat intenţia de a sesiza Curtea Supremă de Justiţie.

2805 afișări
Imaginea articolului Cererea lui Băsescu privind anularea cetăţeniei R.Moldova, respinsă în apel. Ce şanse mai are fostul preşedinte să nu piardă noul statut

Cererea lui Băsescu privind anularea cetăţeniei R.Moldova, respinsă în apel. Ce şanse mai are fostul preşedinte să nu piardă noul statut

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, a afirmat că decizia de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu a fost una politică, relatează site-ul Deschide.md.

"În termen de o lună o să primim decizia motivată, după care vom avea două luni la dispoziţie să o contestăm la Curtea Supremă de Justiţie. Rata de anulări a deciziilor de instanţă este destul de mare în Republica Moldova. Pentru noi nu reprezintă niciun fel de îngrijorare faptul că prima şi a doua instanţă a considerat altfel, pentru că mai este Curtea Supremă de Justiţie şi în ultima instanţă mai este şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că în situaţia dată sunt încălcări grave ale dreptului de a alege şi a fi ales, dar, considerăm noi, şi dreptul la un proces echitabil şi procedura prevăzută de lege este una foarte clară şi ea, în mod evident, a fost încălcată de preşedintele Igor Dodon la retragerea cetăţeniei. Acum, că instanţele nu văd sau nu vor să vadă nişte lucruri evidente este deja o altă realitate şi o altă problemă”, a declarat avocatul fostului preşedinte al României.

În luna ianuarie, Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Băsescu privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei. Ulterior, avocatul lui Traian Băsescu a contestat decizia instanţei la Curtea de Apel.

Fostul preşedinte al României a devenit cetăţean al Republicii Moldova în noiembrie 2016, după ce a depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Traian Băsescu a primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Ulterior, după ce Igor Dodon a ajuns preşedintele Republicii Moldova, acesta a semnatul decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici