CGC: 56 de candidaţi la CJ nu întrunesc criteriile de integritate

Coaliţia pentru o guvernare curată a identificat 56 de candidaţi la preşedinţia Consiliilor Judeţene, care nu întrunesc criteriile de integritate, printre care Ilie Sârbu, Liviu Dragnea, Marian Oprişan de la PSD, Victor Dobre şi Ovidiu Silaghi de la PNL, Cristian Boureanu şi Ionel Manţog de la PD-L.

18 afișări
Imaginea articolului CGC: 56 de candidaţi la CJ nu întrunesc criteriile de integritate

Alina Mungiu Pippidi (Imagine: Mediafax Foto)

Coaliţia pentru o guvernare curată a prezentat, duminică, monitorizarea candidaţilor la preşedinţia Consiliilor Judeţene, demersul incluzând, de asemenea, actualii deţinători ai acestor funcţii publice, precum şi membrii a 9 Consilii Judeţene.

Preşedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a arătat că au fost monitorizaţi 150 de candidaţi, reprezentând partidele cu peste 5% opţiuni de vot în judeţe, problemele cele mai mari fiind identificate în judeţele Bacău, Gorj, Bihor, Galaţi, 8 judeţe fiind declarate „curate”, iar în „judeţele problematice” Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi au fost constatate „evoluţii pozitive”.

Ea a arătat că monitorizara a identificat 56 de „candidaţi cu probleme”. Pe lista Coaliţiei, 22 de candidaţi sunt de la PSD (partid care deţine majoritatea Consiliilor Judeţene), 15 sunt din partea PNL, 9 de la PDL, 2 de la PRM, 3 aparţin PC, 2 provin de la PNG, 2 de la UDMR şi unul de la UCM.

Coaliţia a constatat foarte multe cazuri în cercetare penală şi puţine trimiteri în judecată, multe cazuri finalizate cu NUP, „destui candidaţi” cu probleme care candidează din nou pentru partidele mari, tribunale provinciale care opresc „licitaţii şi distribuiri abuzive de bani”.

Procedura de monitorizare se bazează pe propuneri şi documentare realizate de jurnalişti locali, pe baza presei, rapoartelor procuraturii, declaraţii de avere şi de interese. De asemenea, acestea au fost verificate şi editate anonim de către jurnalişti din presa centrală.

Monitorizarea a fost finalizată finalizat cu dezbateri şi vot dat de către membrii Coaliţiei, fără a mai exista şi procedura de contestare.

Criteriile de intergitate vizează: profitul din conflict de interese datorat funcţiei publice, problemele de formă legală (incompatibilitate formală, completare de declaraţiilor de avere sau interese cu mari abateri, sau chiar absenţa acestor documente publice), colaborarea cu fosta Securitate, clientelismul (folosirea funcţiei publice pentru a aduce profituri unor persoane sau grupuri de interes cu care se poate stabili o legătură de interes), trimitere în judecată sau condamnare.

Alina Mungiu Pippidi a precizat că există încă 9 nume de candidaţi susceptibili de a fi colaborat cu fosta Securitate, ei fiind în prezent verificaţi de CNSAS. Ea s-a declarat nedumerită de faptul că în cazul unui „domn din Timişoara”, CNSAS a precizat că nu a precizat cu Securitatea, dar că numele său se regăseşte pe un proces verbal.

Ea a mai spus că, în funcţie de eventualele informaţii noi care pot apărea despre alţi candidaţi, lista celor care nu îndeplinesc criteriile de integritate va fi actualizată.

Coaliţia este formată din Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Cartel Alfa, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House, Societatea Academică din România, Societatea „Timişoara”.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici