Chiuariu: Bicameralismul a fost decis la parlamentare, când referendumul din 2009 a fost anulat

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat, luni, că menţinerea sistemului bicameral la momentul revizuirii Constituţiei a fost decis de electorat la alegerile parlamentare din 2012, când efectele referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral au fost anulate.

217 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Bicameralismul a fost decis la parlamentare, când referendumul din 2009 a fost anulat

Tudor Chiuariu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Chiuariu a fost întrebat cum va respecta USL voinţa populară exprimată în 2009 pentru unicameral şi 300 de parlamentari.

"Voinţa populară este intermediată de reprezentanţii legitimi în Parlament, probabil că dacă am face mâine un referendum privind desfiinţarea Parlamentului s-ar putea să avem un rezultat surprinzător. Asta nu înseamnă că a doua zi vom desfiinţa Parlamentul. Ştim cu toţii în ce condiţii a fost folosit în scop electoral acel referendum de către preşedintele în funcţie la acel moment, ştim cu toţii că nu a existat o dezbatere publică serioasă anterioară, ştim cu toţii că nu a existat nicio campanie publică de informare privind consecinţele răspunsului la acel referendum", a susţinut Chiuariu.

Senatorul PNL a mai afirmat că tema privind menţinerea sistemului bicameral la momentul revizuirii Constituţiei a fost prezentată în campania pentru parlamentare din 2012.

"Suveranitatea poporului a fost exprimată ultima dată la alegerile legislative, în care noi am spus înainte în ce sens vrem să revizuim Constituţia şi că nu vom renunţa la bicameralism, care e principiul de organizare al tuturor democraţiilor civilizate", a explicat Chiuariu.

El a fost întrebat dacă alegerile din toamna lui 2012 au anulat efectele referendumului din 2009.

"Evident, asta este ultima exprimare populară în sensul în care noi am spus, da, vom revizui Constituţia, da, vrem un parlament bicameral", a replicat senatorul PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei, că USL trebuie să evite pericolul de a se angaja într-o polemică meschină, care este sub nivelul şi sub miza revizuirii Legii fundamentale, la care invită sau provoacă şeful statului, Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Academia Română, că punctul de pornire pentru modificarea Constituţiei trebuie să fie referendumul din 2009 privind legislativul unicameral cu 300 de parlamentari, iar orice altă variantă i-ar situa pe cei care o aplică "deasupra voinţei poporului".

"Nimeni nu poate ignora articolul 1 din Constituţia României, care precizează foarte clar că suveranitatea este a poporului, se exprimă în mod direct prin aleşi sau în mod direct prin referendum. Orice plecare de pe alte baze la revizuire este, după părerea mea, eronată, nedemocratică şi ar situa pe cei care fac gestul revizuirii, fără să ţin cont de actul de suveranitate din decembrie 2009, deasupra voinţei poporului. Sunt vorbe mari pe care ne-am obişnuit să le spunem, că reprezentăm poporul, că acţionăm în numele poporului, dar consider că este timpul să punem egal între vorbă şi faptă", a afirmat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici