Chiuariu: Gitenstein are dreptate, de 4-5 ani atragem atenţia că Justiţia se face numai la televizor

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (PNL) a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, are dreptate în criticile formulate la adresa sistemului judiciar românesc, menţionând că liberalii atrag atenţia de cel puţin 4-5 ani că se face justiţie numai la televizor.

21 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Gitenstein are dreptate, de 4-5 ani atragem atenţia că Justiţia se face numai la televizor

Chiuariu: Gitenstein are dreptate, de 4-5 ani atragem atenţia că Justiţia se face numai la televizor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Ambasadorul Gitenstein are perfectă dreptate. Noi am atras atenţia de acum cel puţin patru-cinci ani că se face justiţie numai la televizor, că n-avem niciun fel de eficienţă a parchetelor în relaţia cu cetăţeanul, în primul rând, că sunt dosare cu prejudicii de milioane de euro, care zac în sertare numai fiindcă cei implicaţi nu sunt persoane publice şi instrumentarea acestor dosare nu generează ştiri la televizor, că n-o să avem o luptă eficientă împotriva corupţiei atât timp cât şefii parchetelor sunt numiţi de preşedintele partidului informal al partidului de guvernământ", a susţinut Chiuariu.

El a mai spus că "ceea ce s-a întâmplat în 2009 şi 2010 în Justiţie este o întoarcere cu cel puţin 10 ani în reforma Justiţiei, fiindcă iarăşi se dau termene de la 3 până la 6 luni în dosare, fiindcă, prin diminuarea salariilor magistraţilor şi poliţiştilor, mediul va deveni mai permeabil la corupţie".

"Actuala putere nu doreşte ca Justiţia să fie independentă. Presiunile şi agresiunile din partea Executivului la adresa Justiţiei s-au înmulţit. De exemplu, preşedintele Traian Băsescu face o presiune inimaginabilă în orice stat democratic, prin refuzul de apropae un an de zile de a desemna un preşedinte la instanţa supremă", a afirmat Chiuariu.

Întrebat dacă guvernanţii ar putea fi mobilizaţi să ia măsuri pentru reformarea sistemului judiciar românesc ca urmare a unor critici venite din partea unui diplomat american, Tudor Chiuariu a replicat: "Poate fi acesta un element".

"Deocamdată, ceea ce s-a văzut până acum este că sunt total opaci la criticile venite din interior, aşa că, în contextul acesta, criticile ambasadorului SUA pot deveni un element de mobilizare", a conchis Tudor Chiuariu.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că sistemul judiciar românesc şi-a dovedit capacitatea de a aresta şi pune sub acuzare, nu şi pe aceea de a condamna rapid şi corect, apreciind drept cea mai mare problemă acum reformarea acestuia.

"Aţi dovedit că aveţi capacitatea de a aresta şi de a pune sub acuzare, dar nu aţi dovedit că aveţi capacitatea de a condamna acuzaţii corect şi rapid. Toate aceste elemente trebuie să funcţioneze", spune diplomatul american.

În opinia sa, "cea mai mare problemă acum este reformarea sistemului judiciar, încurajarea judecătorilor să candideze pentru CSM şi să înceapă implementarea noilor coduri, Civil şi Penal, într-o manieră care să fie conformă cu spiritul şi esenţa acestora - de a crea un sistem de justiţie transparent, corect şi eficient".

El consideră că în continuare este nevoie de oameni în sistem care să ia decizii suficient de rapid.

Ambasadorul SUA la Bucureşti mai spune, în interviul acordat MEDIAFAX, că în România corupţia este o problemă şi că sunt momente în care Guvernul pare prea lent în a lua decizii sau opac în explicarea lor, aspecte reclamate de investitorii străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici