Chiuariu: Partea politică a Raportului CE, manifest electoral al lui Băsescu

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu (ANI) a declarat, miercuri, că Raportul CE privind MCV cuprinde două părţi, una tehnică şi alta politică, el apreciind că Traian Băsescu şi acoliţii săi au transformat partea politică a Raportului într-un manifest electoral.

176 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Partea politică a Raportului CE, manifest electoral al lui Băsescu

Chiuariu: Partea politică a Raportului CE, manifest electoral al lui Băsescu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Chiuariu a spus că este pentru prima oară în cinci ani de monitorizare când Raportul are două părţi distincte, una tehnică şi alta politică, apreciind, totodată, că e pentru prima oară când Comisia a evitat să identifice progrese pe domeniile de monitorizare.

Fostul ministru al Justiţiei a spus, referitor la Raportul tehnic, că este de datoria Guvernului, ca interlocutor al CE, să analizeze aspectele reţinute şi să ia toate măsurile necesare astfel încât toate aspectele deficitare menţionate să fie remediate.

Chiuariu a criticat, însă, partea politică a Raportului, apreciind că, potrivit acesteia, problema Justiţiei româneşti este că Traian Băsescu va fi demis prin referendum.

"Acest Raport politic nu e despre Justiţie pentru că Justiţia nu se poate evalua pe bază de zvonuri şi nu implică partizanate politice. Acest Raport politic este despre partea întunecată a politicii europene, în care cei care execută fără prea multe discuţii măsuri criminale faţă de propriile popoare - Băsescu, Boc, Udrea - sunt utili şi trebuie să-şi păstreze scaunele, în timp ce aceia care au alte soluţii şi li se opun sunt atentatori la statul de drept", a spus Chiuariu.

El a precizat că Traian Băsescu şi acoliţii săi au transformat acest Raport politic într-un manifest electoral.

"Raportul acesta politic seamănă cu un document de partid intitulat «Salvaţi-l pe pedelistul Băsescu». Problema domnului Barroso nu e Justiţia din România, ci cum să nu piardă colegul şi subalternul său, domnul Băsescu, postul din care românii vor să-l izgonească", a spus Chiuariu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată şi un nou raport adoptat în acest an.

"Vom continua să monitorizăm situaţia (...) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autorităţile de la Bucureşti au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.

El a asigurat că va fi monitorizată în continuare "cu mare atenţie" evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România.

Totodată, el a arătat că recomandările Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta se află în textul raportului pe MCV, iar "aceste obiective trebuie urmărite şi implementate".

"Comisia va monitoriza situaţia din România pentru a se asigura că aceste angajamente sunt onorate. Implementarea urgentă şi riguroasă a recomandărilor stabilite în cadrul MCV vor contribui la asigurarea unui mediu de afaceri stabil, credibil şi atractiv pentru investiţii şi pentru a reasigura pieţele financiare", a evidenţiat Barroso.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România.

"Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimideze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a subliniat Barroso.

El a mai amintit că respectarea statului de drept, a independenţei sistemului judiciar şi a principiului separaţiei puterilor în stat este obligatorie pentru toate statele membre, fiind parte a valorilor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici