Chiuariu: Punem căruţa înaintea cailor dacă susţinem că opinia Comisiei de la Veneţia e obligatorie

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a declarat, miercuri, că a considera că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia pe revizuirea Constituţiei sunt obligatorii înseamnă a "pune căruţa înaintea cailor", apreciind că acest lucru este exagerat.

300 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Punem căruţa înaintea cailor dacă susţinem că opinia Comisiei de la Veneţia e obligatorie

Chiuariu: Punem căruţa înaintea cailor dacă susţinem că opinia Comisiei de la Veneţia e obligatorie (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Chiuariu a fost întrebat cum vede afirmaţia premierului Victor Ponta privitoare la faptul că opinia Comisiei de la Veneţia va fi considerată "obligatorie" de către factorii politici din România în cazul revizuirii Constituţiei.

"Prin natura lor, ele nu sunt obligatorii, ci consultative (...) dar sigur că sunt importante pentru dezbaterea internă şi pentru obiectivul nostru de a avea o Constituţie modernă, aliniată la cele mai înalte standarde europene", a susţinut Chiuariu.

El a menţionat că punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia nu au cum să devină obligatorii, pentru că România este un stat suveran.

"Din punctul ăsta de vedere, nu cred că voinţa reprezentanţilor aleşi ai cetăţenilor, şi în ultimă instanţă a cetăţenilor români prin referendum... aceea e obligatorie şi nu poate fi înfrântă", a susţinut senatorul PNL.

Chiuariu a apreciat că o eventuală concluzie precum cea formulată de către premierul Victor Ponta privind obligativitatea respectării punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneţia poate fi trasă la finalul procesului de revizuire.

"Mi se pare uşor exagerat să spunem acum, când nici măcar nu ştim care vor fi modificările pe care le vom fi adoptat în Parlament şi deci nu ştim nici care va fi opinia Comisiei (de la Veneţia - n.r.) e uşor... a pune căruţa înaintea cailor", a afirmat Chiuariu.

El a menţionat că nu e o decizie a USL, ci o intenţie de a respecta punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi de a coopera cu acest organism.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că pentru forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei, care va fi supus votului în Camera Deputaţilor şi apoi referendumului, se va aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, drept garanţie a faptului că nu s-au produs "abuzuri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici