Cine este Dacian Cioloş, PREMIERUL DESEMNAT de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, numele premierului desemnat, la aproape o săptămână de la demisia lui Victor Ponta şi după organizarea, în premieră, a două runde de consultări, având loc inclusiv discuţii cu societatea civilă, pe fondul valului de proteste. Propunerea preşedintelui este Dacian Cioloş.

36290 afișări
Imaginea articolului Cine este Dacian Cioloş, PREMIERUL DESEMNAT de Iohannis

Cine este Dacian Cioloş, PREMIERUL DESEMNAT de Iohannis (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Dacian Cioloş, nominalizat de Klaus Iohannis pentru postul de premier, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, realizând prima reformă a Politicii Agricole Comune, iar după încheierea mandatului de comisar a fost numit consilier special al preşedintelui Comisiei Europene.

Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-şi mandatul la bun sfârşit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.

El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 şi până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând însă permanent o reputaţie de tehnocrat.

Între 2005 şi 2007, Cioloş a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentând totodată România în comisia specială a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii.

Anterior, între 2002 şi 2003, Dacian Cioloş a lucrat pentru Delegaţia Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.

Dacian Cioloş este născut în 27 iulie 1969, la Zalău.

După absolvirea, în 1987, a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Şimleul Silvaniei, specializarea Horticultură şi Viticultură, a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master ştiinţific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Premierul Victor Ponta a anunţat, săptămâna trecută, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ponta a spus că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, iar de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

Zeci de mii de persoane au manifestat în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, pentru a-şi exprima revolta în legătură cu incendiul din 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Bucureşti şi pentru a cere demisia celor responsabili. În incendiul din Clubul Colectiv, 48 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 150 au fost răniţi.

Pentru funcţia de premier, propunerea PSD a fost Liviu Voinea, fost ministru delegat pentru Buget în guvernul Ponta.

PNL a anunţat, luni, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că şeful statului a propus liberalilor formarea unui guvern tehnocrat, iar partidul susţine această variantă, în absenţa unui acord politic privind alegerile anticipate.

Vineri, Traian Băsescu a declarat că Iohannis cunoaşte deja numele premierului pe care îl va desemna, acesta fiind Dacian Cioloş, afirmând că prin consultările prelungite preşedintele Iohannis sacrifică stabilitatea guvernamentală în favoarea unor beneficii de imagine.

CV Dacian Cioloş

Date personale

 • Naţionalitate: română
 • Data şi locul naşterii: 27 iulie 1969, Zalău
 • Stare civilă: căsătorit

Ocupaţia actuală

 • Consilier special pentru securitate alimentară al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Carieră politică

 • 2010 - 2014: Membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală
 • iulie 2009 - ianuarie 2010: Şef al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România
 • 2007 - 2008: Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
 • 2007: Subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 

Carieră profesională

 • 2005 – 2007: Consilier al Ministrului Agriculturii şi purtător de cuvânt pentru România în cadrul Comitetului special pentru agricultură al Consiliului UE
 • 2002 – 2003: Task Manager SAPARD, Delegaţia Comisiei Europene în România
 • 1999 – 2001: Coordonator al unor proiecte de cooperare bilaterală privind dezvoltarea agriculturii locale în România
 • 1998 -1999: Director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în judeţul Argeş
 • Martie-iulie 1997: Stagiar, Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene
 • 1995: Consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă şi rurală în judeţul Argeş 

Alte activităţi

 • Din anul 2000: Membru al „Grupului din Bruges”, grup de reflecţie privind agricultura şi dezvoltarea rurală în Europa
 • Din anul 1995: Membru fondator al asociaţiei profesionale „Agroecologia"
 • 1995: Reprezentant al studenţilor în Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 • 2004: Publică lucrarea „Les déterminants de l’institutionnalisation des organisations professionnelles agricoles en Roumanie”
 • 2008: Publică lucrarea „A Competitive European Agriculture Designed for the Citizens – Romanian Perspective"

Educaţie şi formare profesională

 • Octombrie 2005: Certificat de participare la cursurile de agricultură şi comerţ organizate de Institutul Băncii Mondiale şi de Universitatea Roma III
 • 1997: DEA - Master ştiinţific - „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale”, École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, Franţa
 • 1996: Diplomă de studii aprofundate în domeniul agronomiei şi mediului, École Nationale Supérieure Agronomique, Rennes, Franţa
 • 1994: Diplomă de inginer horticol, Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 • 1987: Diplomă de bacalaureat, Liceul agroindustrial, Şimleu Silvaniei

Cunoştinţe lingvistice

 • Română: limba maternă
 • Franceză: fluent
 • Engleză: bine

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici