Cine este Mirel Palada, sociolog şi fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, un excentric în limbaj, care “executa electric” jurnaliştii critici şi-i omora “prin blocare”

Mirel Palada, de meserie sociolog şi specialist în comunicare, a devenit purtător de cuvânt al Guvernului Ponta în octombrie 2013, după plecarea jurnalistului Andrei Zaharescu, numit consul general la Cape Town. Anterior, acesta ocupase funcţia de consilier pe probleme de strategii guvernamentale. Palada a rezistat în funcţie un an de zile, iar Victor Ponta l-a înlocuit după o ieşire violentă de limbaj la adresa jurnaliştilor.

11135 afișări
Imaginea articolului Cine este Mirel Palada, sociolog şi fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, un excentric în limbaj, care “executa electric” jurnaliştii critici şi-i omora “prin blocare”

Cine este Mirel Palada, sociolog şi purtătorul de cuvânt al Guvernului Ponta, un excentric în limbaj, care “executa electric” jurnaliştii critici şi-i omora “prin blocare”

Decizia premierului a venit după ce, în luna august 2014, Mirel Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu următorul conţinut: "Cum apare câte un subiect politic care învârtoşează spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiţi de pe lista mea care îşi fac seppuku comunicaţional şi trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, şi care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi".

Ulterior, postarea de pe contul de Facebook al lui Palada a fost ştearsă, dar deja existau numeroase reacţii ale jurnaliştilor, dar şi din partea unor partide de opoziţie.

Premierul Victor Ponta a declarat că i-a transmis purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, că nu e de acord cu modul în care se exprimă şi că acesta urmează să decidă dacă respectă standardele şi rămâne în Executiv, întrucât nu are nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern.

Întrebat dacă s-a gândit să-i ceară demisia lui Palada, Ponta a răspuns: "M-am gândit foarte clar şi i-am spus domnului Palada, în mod direct, că nu sunt de acord cu modul în care domnia sa- chiar şi într-un spaţiu cum e Facebook-ul – se exprimă, că nu am nevoie de un Sebastian Lăzăroiu la Guvern şi că urmează să decidă: dacă poate să respecte nişte standarde pe care eu le consider necesare, rămâne la Guvern; dacă vrea să fie Lăzăroiu, atunci nu va lucra pentru mine".

Palada şi-a prezentat "scuzele publice celor care s-au simţit ofensaţi de maniera" în care s-a exprimat "pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnalişti".

"Respect dreptul la liberă exprimare al fiecărui jurnalist şi consider esenţial rolul presei într-o democraţie. Cât voi fi purtător de cuvânt al Guvernului voi aprecia munca făcută cu onestitate de către jurnalişti şi voi face tot ce îmi stă în putere să apăr principiile profesionalismului, responsabilităţii sociale, toleranţei, bunului-simţ şi apărării democraţiei statului de drept", se spune într-o scrisoare adresată preşedintelui interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea de către oficialul guvernului, scrisoare scanată şi postată pe pagina de Facebook a lui Palada.

Răspunsul lui Mirel Palada a venit după ce Clubul Român de Presă i-a solicitat premierului Victor Ponta ca purtătorul său de cuvânt să prezinte scuze publice ca urmare a postării de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnaliştilor.

Prezentarea de scuze publice de către Mirel Palada "este un gest necesar", limbajul său la adresa jurnaliştilor fiind "inadecvat poziţiei şi responsabilităţilor sale publice", se spunea într-o scrisoare trimisă, pe 19 august, premierului Victor Ponta, de Clubul Român de Presă (CRP).

Palada a plecat dintr-o emisiune TV, explicând ulterior că trebuia să ajungă în altă parte

Înainte de a pleca din funcţia de purtător de cuvânt, Mirel Palada, a plecat brusc dintr-o emisiune de la România Tv, moderată de Laura Chiriac şi Victor Ciutacu. Reprezentantul Executivului a părăsit platoul cu doar câteva secunde înainte de încheierea emisiunii, în timp ce vorbea analistul politic Bogdan Chirieac. Mirel Palada şi-a explicat iniţial gestul: "În emisiune s-a vorbit despre situaţia Elenei Udrea, care a anunţat că îşi vinde casa şi se mută cu chirie, pentru a avea bani să cumpere teren şi să investească în agricultură". Mirel Palada a catalogat această situaţie ca fiind "strigătoare la cer".

Reproducem dialogul:

Mirel Palada: Ideea este atât de simplă, încât şi ca sociolog şi ca purtător de cuvânt al Guvernului, îmi vine greu să găsesc cuvinte pentru o chestie atât de strigătoare la cer şi de sfidătoare.

Laura Chiriac: Păi dvs găsiţi repede cuvinte în general.

Ciutacu Victor: Domnule Palada, ultima dată când aţi găsit cuvintele a fost de mare excepţie.

M.P.: Aici aveţi dreptate, dar în seara asta permiteţi-mi să scot în evidenţă ...

Florin Iaru: Nu, nu, nu, nu... . Mă văd nevoit să protestez!

Lili Ruse: Protestezi după aia! Stai să spună cuvântul şi după protestezi.

F.I.: E reprezentantul Guvernului, deci şi al meu. Nu se poate!

C.V.: Vă cenzurează dl Iaru, domnule Palada.

F.I.: Da! Da! Poporul vă cenzurează.

Bogdan Chirieac: Faceţi altfel! Şoptiţi-l dlui Iaru, să-l spună dânsul.

M.P.: Eu ştiu un singur lucru. Că avem atâtea persoane în România, care se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta...

F.I.: Aaa, asta e ipocrizie, zău aşa!

L.R.: E populist rău!

M.P.: ... Şi doamna Udrea are un comportament de consum ostentativ. Este un concept clasic în sociologie, care vorbeşte despre nevoia unora de a-şi suplini componenta materială a consumului - avem maşini, ceasuri, pentru utilitatea lor - cu o componentă simbolică, pentru a-ţi arăta statutul social.

F.I.: Asta este clasă. E o clasă socială.

M.P: Ce se întâmplă în cazul de aici - este exact ce spune şi dl Iaru - este un semn de clasă socială recent îmbogăţită, ca să n-o spun altfel.

F.I.: Păi sunt 10% din România!

L.R: N-auzirăţi de la dl Chirieac că doamna era deja bogată?

M.P.: Diferenţa e următoarea: felul în care faci acei bani. Că dacă o faci prin osândie, prin atitudine antreprenorială...

F.I.: Nu există avere făcută prin osândie! Nu există bani făcuţi prin muncă!

M.P.: Nu e adevărat. Haideţi să fim serioşi! În România sunt suficiente ...

F.I.: Aţi văzut avere făcută prin muncă? Zău aşa!

M.P.: Aici sunteţi nedrept. Sunt destul de multe exemple de persoane ...

F.I.: Nu există aşa ceva! Nu e nimeni!

M.P.: ... care au câştigat ...

F.I.: Toate au făcut afaceri cu statul!

M.P.: Am o rugăminte ... . (După care, la intervenţia jurnalistei Lili Ruse, se opreşte şi pune microfonul pe masă).

L.R.: Există vreo instituţie care să fi spus că dna Udrea a făcut avere în mod incorect, nelegal sau...? V-aţi supărat sau ...?

După câteva secunde, în timp ce Bogdan Chirieac vorbea, Mirel Palada a părăsit platoul brusc, trecând prin cadru. Contactat de DC News pentru a spune ce l-a deranjat încât să plece din emisiune, Mirel Palada a transmis: "Nu m-a deranjat nimic. Trebuia să ajung în altă parte".

CV-ul lui Mirel Palada

În perioada 1991-1995 a urmat studiile Facultăţii de Matematică, pe care le-a întrerupt în favoarea celor de la Facultatea de Sociologie (1995-1999). Între 2000 şi 2003 a lucrat pentru departamentul de cercetare şi dezvoltare al Media PRO, iar apoi a fost director de cercetare la Centrul Naţional Media, unul din grupurile mass-media private din România (Naţional TV, N24, Favorit TV), până în 2006.

Mirel Palada este fondatorul şi Directorul General al Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), ce oferea servicii de cercetare şi consultanţǎ în media şi politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici