Cine este noul ministru al Finanţelor. Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică la PSD

  • Economistul Dan Vîlceanu, în vârstă de 42 de ani, este noul ministru al Finanţelor.
  • Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Dan Vîlceanu în funcţia de ministru al Finanţelor.
  • Dan Vîlceanu a depus, miercuri, jurământul de învestitură în funcţie.
3144 afișări
Imaginea articolului Cine este noul ministru al Finanţelor. Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică la PSD

Cine este noul ministru al Finanţelor. Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică la PSD

Dan Vîlceanu, propus de premierul Florin Cîţu pentru funcţia de ministru al Finanţelor, a absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu în 1997, iar ulterior a obţinut o diplomă de economist, în 2003, după ce a absolvit Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest Timişoara.

În 2005, a absolvit un master cu tema „Management şi Integrare Europeană” la Universitatea de Vest Timişoara. La aceeaşi facultate şi-a luat doctoratul, în 2016, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În anul 2004, acesta a fost economist la SC Trefo SRL. Mama lui Dan Vîlceanu, Elisabeta Vîlceanu, este asociat unic al firmei SC Trefo SRL. Doar în 2020, compania a avut contracte de peste 1 milion de dolari cu companii de stat.

În 2006, Dan Vîlceanu a ocupat funcţia de director economic la SC Rominex Mining Engineering SA, iar în 2016 s-a întors la firma mamei sale, unde a ocupat funcţia de director economic.

Carieră politică

Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică la PSD, unde a fost preşedinte al tineretului Social Democrat Gorj din 2006 până în 2009. Ulterior, acesta a trecut la PDL, unde a ocupat funcţia de secretar executiv în perioada 2011-2012 şi preşedinte al PDL Gorj în perioada 2013-2015.

În perioada 2012-2016, Vîlceanu a ocupat funcţia de consilier judeţean la Consiliul Judeţean Gorj, iar din 2015 este preşedinte PNL Gorj.

Anul 2018 a fost un an plin pentru noul ministru al Finanţelor. Din septembrie 2018, acesta este membru al comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi al comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, iar din decembrie 2018 este membru al comisie pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi al comisiei pentru afaceri europene.

De asemenea, acesta este vicepreşedinte al comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul execuţiei bugetelor anuale ale Curţii de Conturi.

În prezent, acesta este şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia, al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Belgiei.

În cadrul alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, Vîlceanu a fost reales deputat din partea PNL în circumscripţia electorală nr. 20 Gorj. 

De asemenea, la 11 iulie 2021, Dan Vîlceanu a obţinut un nou mandat de preşedinte al filialei PNL Gorj.

De-a lungul timpului, Vîlceanu a avut 107 propuneri legislative, dintre care 27 au fost promulgate legi.

Declaraţia de avere

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor, Vîlceanu deţine patru terenuri intravilane, dintre care două în judeţul Gorj (21.063 mp şi 5.293 mp), iar alte două în judeţul Timiş (2.310 mp şi 374 mp). De asemenea, acesta deţine două case de locuit în judeţul Gorj şi un spaţiu comercial în Timiş.

Noul ministru al Finanţelor conduce un BMW Seria 5 din anul 2011.

Acesta deţine titluri de stat în valoare de 731.501,00 lei, iar anul trecut a încasat de la Camera Deputaţilor un salariu de 137.070,00 lei. Vîlceanu a obţinut şi suma de 62.315,00 lei pentru funcţia de profesor la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. Mai mult, acesta a încasat suma de 129.881,00 lei pentru închirierea spaţiului comercial pe care îl deţine în Timişoara.

În ceea ce priveşte conturile deschise pe numele său, acesta are suma de 41.535,09 RON într-un cont deschis la Unicredit Bank şi 29.959,48 RON la Banca Transilvania.

Declaraţia de avere poate fi consultată aici.

CITEŞTE ŞI: Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Dan Vîlceanu în funcţia de ministru al Finanţelor

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici