Cine este Şerban Valeca, propus pentru Ministerul Educaţiei în locul Ecaterinei Andronescu

Şerban-Constantin Valeca, actualmente senator, este propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei. El a fost ministru al Cercetării şi Inovării în perioada Guvernului Grindeanu în 2017, post pe care l-a mai ocupat, drept ministru delegat şi în Guvernul lui Adrian Năstase.

13074 afișări
Imaginea articolului Cine este Şerban Valeca, propus pentru Ministerul Educaţiei în locul Ecaterinei Andronescu

Cine este Şerban Valeca, propus pentru Ministerul Educaţiei în locul Ecaterinei Andronescu

Şerban Valeca, în varsta de 63 de ani este un politician român, ales ca deputat în legislatura 1996-2000, în judeţul Argeş pe listele partidului PDSR şi ca senator în acelaşi judeţ din partea Alianţei PSD+PC în legislatura 2008-2012. În perioada 28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003 a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare, în Guvernul lui Adrian Năstase. Valeca este deţinător actual al funcţiei de senator al României din 19 decembrie 2008.

Valeca este preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetare Nucleară din Piteşti. A fost ales preşedinte interimat al PSD Argeş în ianuarie 2015, şi apoi, în luna septembrie, a fost ales preşedinte al filialei. Este profesor doctor la Universitatea din Piteşti şi membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A publicat 11 cărţi şi are şapte brevete de invenţie înregistrate la OSIM. A fost diriginte de şantier şi apoi şef instalaţie stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988); şef colectiv testare maşină încărcare-descărcare combustibil nuclear (1989); şef Secţie 7 ICN (1990); atestat inginer tehnolog gradul 2 (1991).

A deţinut funcţia de director la Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti (1992); a fost membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodă (1995); director general adjunct - Regia Autonomă Pentru Activităţi Nucleare (1998); coordonator al "Acordului de cooperare în domeniul nuclear" între Departamentul Energiei al SUA şi Ministerul Industriei şi Comerţului (1999).

Şerban Valeca a fost nominalizat în Comitetul Executiv al PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, propunere ce va fi trimisă, luni, de Viorica Dăncilă preşedintelui Klaus Iohannis.

Decizia vine după o şedinţă a social-democraţilor care a durat aproape trei ore. Iniţial o variantă discutată la întrunirea CEx a fost ca Florian Lixandru, actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei, să preia conducerea instituţiei, însă PSD a revenit asupra hotărârii, propunându-l pe Şerban-Constantin Valeca.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, întrebată pe cine susţine ca ministru la Educaţie, că această chestiune va fi discutată în CEx, precizând că trebuie să fie „un om care să cunoască sistemul”.

Social-democraţii s-au reunit vineri, de la ora 12.00 la Parlament, în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, pentru a discuta despre organizarea Congresului de sâmbătă, dar şi despre propunerile de miniştri pe care liderul PSD urmează să i le trimită lui Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici