Cine gestionează valul doi de COVID-19 dacă PSD dă Guvernul Orban jos?

  • Social-democraţii au anunţat că vor depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL, în august
  • PSD ar putea face rost de cele 233 de voturi necesare, cu ajutorul ALDE şi Pro România, care au tot ameninţat Guvernul
  • Analistul politic Adrian Zăbavă crede că, mai degrabă, social-democraţii duc un joc de imagine, dar nu şi-ar asuma guvernarea
  • Drumul până la învestirea unui nou Guvern e lung, iar criza sanitară ar fi neglijată
2183 afișări

Ciolacu s-a hotărât să demită Guvernul. Spune că are semnăturile necesare, iar în august va fi depusă moţiune.

Întrebarea este cine va gestiona criza dacă cei ce ar trebui să ţină epidemia sub control se întrec în lupte politice...

Analistul politic Adrian Zăbavă spune că e vorba de un joc al PSD, dar nu şi-ar asuma să vină în locul liberalilor.

„Căderea Guvernulul Orban printr-o moţiune de cenzură a PSD ar fi pentru Marcel Ciolacu un câştig de imagine în cursa internă. Nu cred că PSD, în cazul în care ar da jos Guvernul Orban, ar fi interesat de o guvernare cum a avut până de curând”, consideră analistul.

Preşedintele nu ar numi un premier social-democrat, adaugă Zăbavă. Cel mai probabil, PSD ar veni cu un nume din afara partidului şi ar încerca să strângă un Guvern de uniune naţională.

„Mai degrabă, aş vedea încercarea PSD de a aduce un nume, nu ştiu dacă un nume care să poată să strângă în jurul său un Guvern de uniune naţională, dar un nume cel puţin din afara PSD, fără carnet de partid, care ar putea strânge în jurul său o majoritate ai largă ce ar putea fi contestat mai greu de preşedintele Iohannis”, spune analistul politic. 

Chiar şi aşa, drumul ar fi lung, iar criza...şi mai adâncă. Sistemul sanitar ar putea intra în colaps.

Dacă azi Guvernul Orban ar cădea, prin absurd, să luăm scenariul ăsta, cred că pentru gestionarea sanitară a pandemiei ar fi o catastrofă. Un Guvern trece prin chinurile negocierilor, consultărilor, numirilor preşedintelui, adunării de voturi în Parlament, a audierii miniştrilor şi aşa mai departe, e un drum lung pe care în momentul de faţă, uitându-ne la ce se întâmplă, azi, în România, nu ne dăm seama cum ni-l putem permite”, a mai spus Adrian Zăbavă.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici