Ciolacu: Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii

  • Bugetul pentru 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii, un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială, spune Marcel Ciolacu, la începutul dezbaterilor pe proiectul de buget pe 2024.
  • El afirmă că provocări ale anului viitor vor rămâne inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice.
238 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii

„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială. Un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei. În acelaşi timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi (marţi - n.r.) este un buget care să facă faţă provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, şi bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că direcţiile strategice pe care se bazează acest buget sunt următoarele:

  • O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;
  • Investiţii record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene şi PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde faţă de acest an şi dublu faţă de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei;
  • Creşterea veniturilor pentru 12 milioane de cetăţeni: pensionari, angajaţi pe salariul minim, profesori sau personal din administraţia publică;
  • Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, dar, în acelaşi timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurenţial, cu mai puţine scutiri şi facilităţi fiscale;
  • Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare şi un pachet de măsuri de creştere a colectării şi combatere eficientă a evaziunii fiscale;
  • Şi o garanţie fermă pentru securitatea cetăţenilor, în contextul războiului de la graniţă, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.

„Profit de acest moment pentru a mă adresa în primul rând românilor, care aşteaptă răspunsuri despre cum va arăta viaţa lor în aceste timpuri grele. Dar mă adresez şi partenerilor noştri de guvernare - alături de care am muncit, colegilor din PSD şi tuturor oamenilor de bun-simţ din această sală. Am văzut foarte multă panică... în atacurile asupra acestui proiect de buget... Recunosc, nu am nicio aşteptare de la un partid a cărui unică politică este susţinerea violatorilor. Aici lucrurile sunt clare. Voi nu aveţi nicio soluţie economică concretă! Doar să scoateţi România din NATO şi Uniunea Europeană! Şi să vă uniţi apoi cu Rusia! Voi generaţi doar scandal şi populism ieftin! Voi vreţi să distrugeţi totul şi să nu puneţi nimic în loc! Dar recunosc, dumneavoastră m-aţi surprins... V-aţi adus acum aminte de pensionari şi de salariaţi, deşi, cât aţi fost la guvernare, aţi dat zero lei la pensii şi 1 miliard de euro la vaccinuri! Iar salariul minim l-aţi crescut cu fix 40 de lei. O bătaie de joc”, adaugă premierul.

El afirmă că liderii USR au trecut în PNRR procentul de 9,4% din PIB.

„Chiar aţi uitat cum i-aţi condamnat pe toţi pensionarii români la îngheţarea pensiilor până în 2070??! Am eliminat acest procent! Deşi ziceaţi că este imposibil!! Aţi minţit! La fel cum i-aţi minţit pe români şi când aţi mimat respectarea statului de drept şi a justiţiei. Toate principiile dumneavoastră s-au terminat în clipa în care aţi văzut DNA pe interior! Ştiu, şi pe unii, şi pe alţii, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării României, dar vă anunţ oficial că bugetul pe 2024 nu conţine nicio apropiere de Rusia şi nici miliardul de euro pentru vaccinuri”, mai spune Ciolacu.

Premierul menţionează că guvernul pe care îl conduce „lucrează pentru a avea relaţii economice privilegiate cu Uniunea Europeană şi pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al României din afara UE”.

„Da, vrem creşterea investiţiilor străine, dar cu Germania şi cu partenerii noştri strategici - SUA, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Israel, Turcia şi Coreea de Sud. Mai mult, actualul guvern lucrează pentru ca România să devină, în cel mai scurt timp, membră a Spaţiului Schengen. Pentru că acolo îi este locul! Pentru că românii merită demnitate şi tratament egal”, precizează Ciolacu.

El apreciază că principalele provocări economice ale anului viitor vor rămâne inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice.

„Inflaţia este cea care scumpeşte costul vieţii, ratele românilor şi erodează puterea de cumpărare. De aceea, acest buget este calibrat cu atenţie, pentru a atenua presiunile inflaţioniste. Am demonstrat deja că ştim să ne luptăm cu acest fenomen. Când am venit în Palatul Victoria, aveam o inflaţie de 10,6%, după ce în noiembrie 2022 se atinsese vârful de 16,8%. Astăzi, am dus inflaţia la o singură cifră, 6,7%, iar anul viitor ne propunem să o ducem la 4.6%. Vom lucra îndeaproape cu BNR pentru acest lucru. La fel, pentru a avea un curs de schimb stabil şi pentru a reduce deficitul de balanţă comercială, aşa cum am reuşit în acest an în primele 10 luni să îl scădem cu 5.2 miliarde de euro. Pentru că aceasta este direcţia corectă”, menţionează Marcel Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici