Ciolacu, despre criticile mediului de afaceri legate de măsurile fiscale pregătite: Nu cred că o să „terminăm” băncile

Nu există nicio legătură între suprataxarea băncilor şi preţul produselor de la raft, răspunde premierul Marcel Ciolacu criticilor mediului de afaceri: „Nu cred că o să terminăm băncile”.

241 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, despre criticile mediului de afaceri legate de măsurile fiscale pregătite: Nu cred că o să „terminăm” băncile

Ciolacu, despre criticile mediului de afacerei legate de măsurile fiscale pregătite: Nu cred că o să „terminăm” băncile

Ciolacu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre criticile mediului de afaceri legate de măsurile fiscale pregătite, respectiv că prin suprataxările pentru bănci, companii şi afaceri mici vor creşte dobânzile cu 1% şi preţurile de la raft.

„Nu este legătură. În '92, când activam în zona privată, primul meu împrumut a fost cu 158%, asta era dobânda de atunci. Am supravieţuit. Nu are nicio legătură cu dobânda de referinţă. Acuma să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiţii va mări dobânda de referinţă din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte ştiu eu, ministrul Finanţelor a avut o discuţie toţi reprezentanţii sistemului bancar şi au convenit nişte lucruri, foarte concret nu va duce la creşteri de dobânzi”, a răspuns premierul.

„Nu cred că o să terminăm băncile, această suprataxare nu are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc că atât la medicamente, cât şi la produsele alimentare a rămas TVA 9%. (...) Dacă încercăm să forţăm o creştere nejustificată, nu e nicio problemă, mărim numărul de produse din ordonanţă, n-am nicio reţinere. Dar eu nu cred că e cazul”, a adăugat prim-ministrul.

Pachetul de măsuri fiscale care ar urma să acopere gaura bugetară şi să ţină sub control deficitul prevede şi impozitarea cu 1% a băncilor.

Mediul de afaceri a reacţionat la pachetul fiscal. În aprilie 2023, guvernul, la vremea aceea Ciucă, a constatat că există un derapaj bugetar de 20 mld. lei faţă de programarea de la început de an, dacă nu se iau măsuri urgente de reducere a deficitului, potrivit Ziarului Financiar.

Potrivit lui Alin Negrescu, expert fiscal la KPMG, măsurile propuse în pachetul fiscal nu vor reuşi să atingă obiectivele stabilite de guvern în ceea ce priveşte creşterea veniturilor bugetare. În schimb, acesta consideră că efectele negative asupra economiei vor deveni vizibile imediat. Deşi se estimează că impactul pozitiv asupra bugetului din acest an va fi de 630 milioane de lei, această sumă se referă doar la partea de economii la buget, deoarece noile taxe şi majorările de taxe vor începe să producă efecte abia din 2024, conform explicaţiilor din nota de fundamentare a proiectului. Cu toate acestea, la şapte luni de la începutul anului, bugetul are o deviere de 13 miliarde de lei numai pe partea de cheltuieli.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciolacu,
măsuri,
fiscale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici