Ciolacu le scrie Ursulei von der Leyen şi lui Frans Timmermans că statul de drept din România este pus în pericol

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cere ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de guvernare din România, într-o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans.

459 afișări
Imaginea articolului Ciolacu le scrie Ursulei von der Leyen şi lui Frans Timmermans că statul de drept din România este pus în pericol

Ciolacu le scrie Ursulei von der Leyen şi lui Frans Timmermans că statul de drept din România este pus în pericol

Liderul PSD face referire, în scrisoare, la trei dintre acţiunile coaliţiei de guvernare din Parlament din ultima perioadă de timp, pe care le consideră abuzive:

1. decizia CCR de a respinge numirile de la SRTv şi SRR, la sesizarea PSD că acestea au fost făcute cu încălcarea independenţei instituţiilor publice de media. „Ceea ce vrea Guvernul actual este să se ajungă la un tip de conducere iliberal, în care este ameninţat statul de drept”, scrie Ciolacu. 

2. numărarea „ilegală” a voturilor de la moţiunea simplă pentru demiterea ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea 

3. demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber, fără a respecta procedurile legale în vigoare”. Ciolacu face referire şi la reacţia Comisiei de la Veneţia care recomandă independenţă faţă de partide şi de ingerinţe în activitatea Ombudsman-ului reprezentat de Avocatul Poporului. 

“Ca lider al opoziţiei în ţara mea este bine de ştiut că românii pot conta pe prieteni precum sunteţi dumneavoatră care puneţi siguranţa şi drepturile oamenilor deasupra oricărui lucru. De aceea, luând în considerare evenimentele recente în România, mă simt obligat să vă informez că democraţia şi respectul pentru statul de drept sunt serios puse în pericol de către actualele partide din guvernul ţării noastre, şi cerem ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de guvernare”, se arată în deschiderea scrisorii transmise de Marcel Ciolacu preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Ciolacu îşi exprimă disponibilitatea faţă de Comisia Europeană de a identifica soluţiile adecvate pentru a evita ca România să alunece pe o cale nedemocratică.

„În ciuda eforturilor noastre (...) actualele partide de la guvernare sunt obsedate de putere şi pregătite să facă totul pentru a o obţine.”, mai scrie liderul PSD, în documentul adresat liderilor europeni. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici