Cioloş: Am cerut ministrului Educaţiei să vină cu o analiză în cazul Tobă. Integritatea, esenţială

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seară, că i-a cerut ministrului Educaţiei să "vină cu o analiză cât mai repede" referitoare la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, precizând că nu se bazează pe ce îi spune "unul sau altul".

478 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Am cerut ministrului Educaţiei să vină cu o analiză în cazul Tobă. Integritatea, esenţială

Cioloş: Am cerut ministrului Educaţiei să vină cu o analiză în cazul Tobă. Integritatea, esenţială (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu ştiu detalii, ştiu ce mi-a spus dânsul, ştiu opinia şi poziţia dânsului. Am cerut şi domnului ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, să vină cu o analiză cât mai repede în urma consultării Comisiei de Etică, care are această responsabilitate, şi vreau să am o claritate cât mai obiectivă. Nu să mă bazez pe ce îmi spune unul sau altul înainte de a-mi exprima un punct de vedere în calitate de prim-ministru", a declarat premierul Dacian Cioloş la Realitatea TV, referitor la acuzaţiile potrivit cărora ministrul Internelor, Petre Tobă, a plagiat mare parte din teza sa de doctorat.

Primul-ministru a precizar însă că peste criteriile de integritate, pe care actualul Guvern le-a asumat, nu poate să treacă nici prim-ministrul.

"Un lucru este foarte clar: criteriul de integritate rămâne un criteriu esenţial şi prioritar peste care nu o să treacă nici prim-ministrul. Mi-am asumat integritatea şi va rămâne acest obiectiv un obiectiv prioritar, dar nu pot să judec un om până când nu am elementele obiective. Domnul Tobă are versiunea dânsului şi nu vreau să văd în ce măsură aceste lucruri se confirmă sau se infirmă", a adăugat şeful Executivului.

Noul ministru de Interne, Petre Tobă, care a condus Poliţia Română în ultimii trei ani, se alătură listei cu demnitari acuzaţi că şi-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care a relatat joi că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrări.

Press One a scris că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Tobă, a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.

Ulterior, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a transmis Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNE) solicitarea de a aproba declanşarea procedurilor legale privind analizarea măsurii în care au fost respectate normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare cu ocazia elaborării tezei de doctorat.

Cel mai cunoscut caz de plagiat în rândul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, în cazul căruia, în 2012, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, al cărui absolvent este, a decis că a plagiat teza de doctorat "Curtea Penală Internaţională". Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat însă, în aceeaşi perioadă, de Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei şi a cărei componenţă a fost schimbată de guvern chiar înainte ca acesta să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse lui Ponta.

După pierderea alegerilor prezidenţiale, în decembrie 2014, fostul premier anunţa că va renunţa la titlul de doctor, ceea ce nu s-a întâmplat.

Şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici