Cioloş: OUG privind salariile corectează inechităţile pentru aceleaşi funcţii. Sănătatea, prioritară

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor va corecta inechităţile privind încadrarea şi plata pentru aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime, salariile urmând să crească în anumite domenii, iar Sănătatea este prioritară.

2896 afișări
Imaginea articolului Cioloş: OUG privind salariile corectează inechităţile pentru aceleaşi funcţii. Sănătatea, prioritară

Cioloş: OUG privind salariile corectează inechităţile pentru aceleaşi funcţii. Sănătatea, prioritară

Premierul a spus că niciun salariu nu va fi diminuat, în schimb vor fi majorări în anumite domenii. Cioloş a mai spus că vor fi eliminate inechităţile în ceea ce priveşte salariile pentru aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime, şi cu aceleaşi atribuţii, însă prioritară este Sănătatea.

Şeful Executivului a explicat că, în pofida unor interpretări, şi educaţia este importantă, dar guvernul trebuie să ţină cont de ceea ce poate face, având în vedere alocările bugetare din acest an şi estimările pentru anul viitor.

Cioloş a mai declarat că "nu vrem să facem ca alţii care lansează petarde, apoi fug" pentru că ştiu că nu pot face ceea ce au promis. În aceleaşi timp, şeful guvernului a făcut trimitere la măsurile Cabinetului Ponta, precizând că, altfel, în absenţa unor reforme reale, este foarte uşor să faci câte o majorare de 10%-20% pentru toţi, "păstrând dezechilibre de salarii care se perpetuează de ani întregi".

"Nu vrem să facem ca şi alţii care promit, lansează petarde cu alocări bugetare, după care fug pentru că nu pot să le facă. Noi ne limităm la ceea ce ştim că putem să facem", a spus Cioloş.

Referitor la declaraţiile liderilor sindicali din educaţie care s-au arătat nemulţumiţi de actul normativ, Dacian Cioloş a afirmat că şi acest domeniu este foarte important, dar trebuie discutat "despre ce se poate face şi nu despre ce nu se poate face".

"Nu poate Guvernul Cioloş, în câteva luni de zile, cu limitele bugetare pe care le are, să corecteze toate problemele din sistem", a spus prim-ministrul.

El a subliniat faptul că reformele trebuie să continue în domeniile în care există aşteptări mari din partea societăţii.

"Dincolo de aceasta, pe lângă creşterea echităţii salariale prin ceea ce propunem, vom introduce şi elemente noi de stimulare a calităţii în administraţia publică printr-un sistem de bonusuri de performanţă, deci care vor fi clar legate doar de elemente de performanţă. Deci aceste bonusuri vor fi acordate doar în condiţiile în care se vor îndeplini anumite criterii de performanţă şi deocamdată aceste bonusuri de performanţă ni le putem permite pentru domeniul sănătăţii şi pentru domeniul educaţiei. La fel, începem cu acest proces, după care se va continua şi pentru celelalte domenii", a spus premierul.

Potrivit lui Cioloş, OUG nu va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri.

Ea va fi pusă în dezbatere publică şi urmează a fi aprobată în şedinţa Executivului din 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici