Cioloş şi Borc, întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu: Discuţiile au vizat "o viziune economică de dezvoltare pe termen mediu şi lung"

Premierul Dacian Cioloş şi vicepremierul şi ministrul Economiei, Costin Borc se întâlnesc, marţi, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subiectele abordate fiind discuţii generale pe teme economice, de macrostabilitate şi politică de creditare.

2670 afişări
Imaginea articolului Cioloş şi Borc, întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu: Discuţiile au vizat "o viziune economică de dezvoltare pe termen mediu şi lung"

Cioloş şi Borc, întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întâlnirea va avea loc, marţi, la ora 13:00, la sediul BNR, discuţiile axându-se pe teme economice. Potrivit unor surse MEDIAFAX, un alt subiect abordat va fi cel legat de legea privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilului ipotecat.

Premierul Cioloş a declarat, după ce s-a întâlnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, economistul şef al băncii centrale, împreună cu miniştrii Economiei şi Finanţelor, că discuţiile au vizat "o viziune dezvoltare economică pe termen mediu şi lung" şi că vor continua cu reprezentanţii partidelor.

"Am anunţat în urmă cu o lună că vrem să lucrăm, dincolo de implementarea programului de guvernare, la o viziune de dezvoltare economică, pe termen mediu, pe termen lung. O să avem discuţii inclusiv cu partidele politice parlamentare pe acest lucru, pentru că am vrea să ajungem la ceva ce poate fi asumat la nivel naţional fără să avem pretenţia că noi o să facem totul, dar cel puţin să lansăm discuţia şi pe această temă am discutat şi cu guvernatorul şi cu economistul şef al băncii naţionale", a afirmat Cioloş.

"Legea privind darea în plată este binevenită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiţi, astfel încât să fie eliminate neclarităţile şi evitate confuziile", a scris, pe Facebook, Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici