Cioroianu vorbeşte despre imaginea de violenţă creată de unii dintre imigranţii români

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a atras atenţia, joi, asupra imaginii de violenţă pe care o dau unii dintre românii aflaţi în străinătate, şi în special în Italia, menţionând în acest context o serie de rapoarte alarmante ale autorităţilor italiene.

1 afișare
Imaginea articolului Cioroianu vorbeşte despre imaginea de violenţă creată de unii dintre imigranţii români

Cioroianu, despre imaginea de violenţă creată de unii dintre imigranţii români

"Inutil să spun că acţiunile ilegale ale acestor cetăţeni afectează nu numai libertatea lor, ci şi imaginea românilor în lume", a spus Cioroianu, care a făcut un apel la cetăţenii români şi mai ales la organizaţiile româneşti din Italia să condamne faptele ilicite şi să ajute autorităţile la condamnarea făptaşilor.

Ministrul a citat un raport al Poliţiei Italiene din luna iunie, potrivit căruia românii erau fruntaşi la şase dintr-o serie de 15 tipuri de criminalitate: omucideri voluntare, violenţe sexuale, furturi auto, furturi din locuinţe, furturi calificate, jafuri din magazine şi extorsiuni.

Cioroianu a precizat că, potrivit raportului citat, 37 la sută dintre furturile comise de cetăţeni străini în Italia au autori români. De asemenea, românii comit 27 la sută dintre jafurile din magazine comise de străini în Italia, 29,8 la sută dintre furturile auto şi 15,4 la sută dintre omuciderile voluntare.

Ministrul s-a declarat surprins şi a tras un semnal de alarmă asupra imaginii pe care o dau unii dintre români în străinătate, cea a unor persoane violente.

Cioroianu a citat un alt raport din luna august al Ministerului de Interne din Italia, potrivit căruia în perioada ianuarie-august 2007 au fost arestaţi 3.557 de străini dintre care 2.689 de români. Pe locul al doilea se află marocanii - 275 de arestări - şi apoi bosniaci, senegalezi şi albanezi.

Ministrul a mai menţionat proiectul ITARO - echipe mixte de poliţişti români şi italieni pentru anihilarea unor reţele criminale care acţionează atât în România cât şi în Italia.

Primarul Romei, Walter Veltroni,  citat de pagina electronică a cotidianului Il Messaggero, a avertizat autorităţile de la Bucureşti că dacă nu-şi vor asuma responsabilitatea faţă de imigranţii români din Italia, problema "ar putea fi discutată în UE", după incidentul din capitala Italiei în care un român a fost ucis şi alţi doi răniţi cu focuri de armă. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici