Cîţu, către Dăncilă: Vi s-a cerut să amânaţi votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale?

Florin Cîţu i-a cerut explicaţii premierului Viorica Dăncilă, dacă i s-a cerut să amâne votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale, în vizitele în Oman şi Emiratele Arabe. Liberalul acuză că ministrul Eugen Teodorovici a încercat să facă lobby în acest sens, în numele României.

1115 afișări
Imaginea articolului Cîţu, către Dăncilă: Vi s-a cerut să amânaţi votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale?

Cîţu, către Dăncilă: Vi s-a cerut să amânaţi votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale?

„Subminează România securitatea şi stabilitatea UE? Pe 18 octombrie 2018 Viorica Dăncilă a fost în vizită Emiratele Arabe Unite. Pe 4 noiembrie 2018 Viorica Dăncilă a fost în vizită Oman. Ieri (marţi - n.r.) la Bruxelles, în cadrul întâlnirii ECOFIN, s-a votat lista NEAGRĂ a paradisurilor fiscale prin care, pe lângă optimizare fiscală, spălare de bani, se finanţează şi activităţi teroriste. Un dosar care a fost pregătit de ani buni şi acum este la final. Pe lista au fost introduse Oman şi EAU. România, prin ministrul de Finanţe Teodorovici, a făcut lobby să se amâne votul pe această listă. O atitudine care a fost imediat taxată de ceiallti miniştri din ECOFIN care nu înţeleg de ce ar susţine România interesele acestor ţări. România a fost umilită şi a rămas izolată în şedinţa ECOFIN, singurul vot în favoarea paradisurilor fiscale şi a tot ce înseamnă acestea”, a scris Florin Cîţu, miercuri, pe Facebook.

Senatorul PNL o întreabă pe prim-ministrul Viorica Dăncilă dacă ministrul de Finanţe a fost mandat să solicite amânarea votului asupra acestei liste negre a „paradisurilor fiscale”, la reuniunea ECOFIN care a avut loc, marţi, la Bruxelles.

„Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă vă somez să răspundeţi public: 1. În cadrul vizitelor dumneavoastră în EAU şi Oman vi s-a cerut şi dumneavoastră aţi promis că în mandatul României să amânaţi votul ECOFIN pentru lista neagră a paradisurilor fiscale? 2. Ministrul Finanţelor Publice al României a avut mandat din partea dumneavoastră de a cere amânarea votului asupra listei negre a paradisurilor fiscale prin care se finanţează şi activităţi teroriste? P.S. În aceeaşi perioadă Eugen Teodorovici avea o escală la Moscova în drum spre Cuba. Şi Rusia şi Cuba sunt două ţări recunoscute internaţional că folosesc paradisurile fiscale pentru a-şi finanţa activităţile de propagandă şi nu numai”, a conchis senatorul PNL.

ECOFIN a adoptat, marţi, o listă revizuită privind jurisdicţiile necooperante în scopuri fiscale, ce include acum şi Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu, pe lângă cele cinci aflate iniţial pe listă.

Lista a fost completată în cadrul celei de-a treia intâlniri ECOFIN, a miniştrilor de Finanţe din UE, desfăşurată sub conducerea ministrului român al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cele zece jurisdicţii nu şi-au îndeplinit angajamentele faţă de UE până la termenul convenit. Lista, care face parte din strategia externă a UE în materie de impozitare definită de Consiliul European, are drept scop prevenirea evaziunii fiscale şi promovarea bunei guvernanţe fiscală la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici