Ciucă, despre canalul Bâstroe: Desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană

„Orice excede lucrărilor de întreţinere a canalului Bâstroe va fi clarificat între autorităţile din Românie şi cele din Ucraina şi, desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană”, spune Nicolae Ciucă.

851 afișări
Imaginea articolului Ciucă, despre canalul Bâstroe: Desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană

Ciucă, despre canalul Bâstroe: Desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană

„Schimbul de documente între instituţiile din România şi cele din Ucraina, inclusiv ultimul răspuns al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, redă faptul că lucrările au fost unele de întreţinere şi nu de adâncire a navigabilului. Nu s-a schimbat cu nimic ceea ce v-am declarat de dimineaţă, înainte de intrarea în şedinţă, faţă de ce vă răspuns acum. Tot ce noi am realizat, instituţional, până în acest moment, vizează menţinerea activităţilor părţii ucrainene pe canalul Bâstroe în limita lucrărilor de întreţinere. Orice excede acestor lucrări, o să fie clarificat între autorităţile din Românie şi cele din Ucraina şi, desigur, o să fie sesizată Comisia Europeană”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmp că nu ştie dacă lucrările ucrainenilor au fost fost făcute din bani europeni.

„Cert este că anul trecut, pe documentele pe care mi le-a pus la dispoziţie Ministerul Afacerilor Externe, nu a existat un acord al MAE în acest sens. (...) Nu am o astfel de informare (că Ucraina ar intenţiona construirea unei hidrocentrale în zona Bâstroe - n.r.). Noi am discutat cu partenerii şi cu vecinii noştri ucrainieni şi de asemenea cu Comisia şi, Canalul Sulina îl punem la dispoziţie, din toate punctele de vedere contribuind la tot ceea ce înseamnă asigurarea şenalului navigabil, astfel încât să putem să folosim la maxim Canalul Sulina. Ca atare, există o serie întreagă de demersuri care sunt în derulare şi sperăm ca într-o perioadă de timp scurtă să putem să asigurăm circulaţia pe Canalul Sulina pe timp de noapte. Atunci, traficul s-ar fluidiza şi ar permite să funcţioneze în limite de normalitate”, adaugă premierul.

De asemenea, Ciucă a reamintit că a cerut tuturor autorităţilor să verifice situaţia din punct de vedere tehnic.

„Până în momentul în care nu am datele tehnice nu speculez pe marginea acestui subiect. (...) În acest moment nu există acea adâncime care să asigure navigaţia navelor cu pescaj atât de mare”, mai spune Nicolae Ciucă.

Întrebat ce mai pot face autorităţile de la Bucureşti dacă sunt puse în faţa faptului împlinit, în afară de informat Comisia Europeană, el spune : „Se discută cât se poate de concret cu autorităţile din Ucraina. Ministrul Aurescu a vorbit Sâmbătă cu ministrul de Externe Kuleba şi au clarificat cât se poate de bine acest subiect, legat de ce se desfăşoară. S-au întâlnit la Munchen şi au discutat în bilateral acest subiect”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici