Ciucă: Tot mai multe formaţiuni îşi asumă în mod viclean o ideologie radicală şi xenofobă

  • Tot mai multe formaţiuni îşi asumă în mod viclean, sub haina unui fals patriotism, o ideologie radicală şi xenofobă, afirmă preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
  • „Să trimitem formaţiunile extremiste la periferia scenei politice”, spune liderul PNL.
300 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Tot mai multe formaţiuni îşi asumă în mod viclean o ideologie radicală şi xenofobă

Ciucă: Tot mai multe formaţiuni îşi asumă în mod viclean o ideologie radicală şi xenofobă

„Holocaustul este o pagină neagră a istoriei noastre, care a pus în aplicare o ideologie monstruoasă – exterminarea a milioane de oameni pe baza apartenenţei la o etnie. Este important ca noi, cei de astăzi, să nu uităm niciodată această pagină de istorie şi să nu-i repetăm vreodată greşelile. De aceea, educaţia şi conştientizarea fenomenului Holocaustului trebuie să fie priorităţi pentru noi toţi. În ultimii ani, România a luat mai multe măsuri privind educaţia şi cercetarea Holocaustului, dar şi de combatere a antisemitismului”, spune Nicolae Ciucă la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

El afirmă că, la nivel internaţional, România promovează activ valorile democraţiei şi statului de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale, combaterea şi prevenirea antisemitismului, xenofobiei, rasismului.

„Bătălia pentru aceste valori şi pentru apărarea toleranţei din societatea noastră trebuie să continue, pentru a ne feri de eventualele derapaje anti-democratice. Acest lucru este extrem de actual în contextul pe care îl traversăm, marcat de ascensiunea unei retorici a urii şi a violenţei în societăţile europene, inclusiv a antisemitismului. Vedem cum tot mai multe formaţiuni îşi asumă în mod viclean, sub haina unui fals patriotism, o ideologie radicală şi xenofobă, prin care urmăresc să elimine ordinea democratică şi libertatea în societăţile europene. Aceste formaţiuni politice se ascund în spatele unor propuneri şi discursuri populiste, fals patriotice, pentru a promova o agendă de excludere a unor grupuri de cetăţeni din rândul societăţii. Şi asistăm la tot mai multe situaţii în care lideri politici extremişti încearcă să pună problemele reale cu care ne confruntăm pe seama străinilor, prin acest termen înţelegând: migranţii, alte etnii şi chiar Uniunea Europeană”, adaugă Ciucă.

În opinia lui, „România nu este ferită de această ascensiune a extremismului, care pune în pericol democraţia şi dezvoltarea noastră ca stat”.

„Avem, aşadar, obligaţia să ne opunem şi să oprim, împreună, acest val al răului care ameninţă ţara noastră. Partidul pe care am onoarea să-l conduc este determinat să fie în prima linie a bătăliei cu forţele politice extremiste care încearcă să ne scoată din Uniunea Europeană şi din NATO si să submineze democraţia din ţara noastră. De aceea, apelul meu se îndreaptă către întreaga societate de a fi parte a efortului prin care să izolăm şi să trimitem formaţiunile extremiste la periferia scenei politice. Totodată, consider că doar împreună putem promova acele valori ale bunei înţelegeri şi ale unei Românii unite în jurul valorilor democraţiei şi ale drepturilor egale pentru toţi cetăţenii. Pentru acest lucru va trebui să învăţăm mereu din lecţiile trecutului. De aceea, recursul la istorie şi înţelegerea exactă a rădăcinilor care au dus la producerea unor tragedii, precum Holocaustul, trebuie să rămână demersuri mereu vii şi autentice”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici